Značenje i porijeklo prezimena KLIŠMANIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena KLIŠMANIĆ: Sve što trebate znati

Prezime KLIŠMANIĆ ima svoje korijene na području Dalmacije, točnije u mjestu Kliševo, nedaleko od Šibenika. Prezime se sastoji od dva dijela – Kliša i manić. Kliša se odnosi na mjesto Kliševo, dok sufiks manić znači da je osoba iz tog mjesta ili da ima veze s njim.

Kliševo je malo mjesto smješteno u blizini Šibenika, koje je poznato po svojoj povijesti i kulturnoj baštini.

Prema nekim izvorima, ime Kliševo potječe od latinskog naziva “Clissa”, koji je bio naziv tvrđave koja se nalazila na brdu iznad Kliševa. Ta tvrđava je bila od iznimne važnosti u povijesti Dalmacije, jer je kontrolirala promet između Dalmacije i unutrašnjosti zemlje.

Prezime KLIŠMANIĆ prvi put se spominje u 18. stoljeću u mjestu Kliševo.

Prema jednoj teoriji, prezime je nastalo od nadimka koji su nosili stanovnici Kliševa. Druga teorija kaže da je prezime KLIŠMANIĆ nastalo od prezimena MANIĆ, koje je bilo često u tom području, a koje je kasnije “dopunjeno” s dijelom koji se odnosi na Kliševo.

Danas su nositelji prezimena KLIŠMANIĆ uglavnom koncentrirani u Dalmaciji, ali se mogu naći i u drugim dijelovima Hrvatske te u dijaspori. Kao i u slučaju drugih prezimena, KLIŠMANIĆ ima različita značenja i interpretacije u različitim dijelovima Hrvatske.

Međutim, činjenica da se prezime sastoji od imena mjesta i sufiksa koji ukazuje na vezu s tim mjestom, čini ga vrlo zanimljivim i jedinstvenim.

Ukratko, prezime KLIŠMANIĆ ima svoje korijene u mjestu Kliševo, nedaleko od Šibenika. Sastoji se od imena mjesta i sufiksa manić, što ukazuje na vezu s tim mjestom. Prezime se prvi put spominje u 18. stoljeću, a danas se može naći u Dalmaciji i drugim dijelovima Hrvatske te u dijaspori.