Značenje i porijeklo prezimena KESIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena KESIĆ: Odakle potječe?

Prezime Kesić jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a ujedno i prezime koje je vrlo zanimljivo po pitanju njegovog značenja i porijekla. Kroz ovaj članak, upoznat ćemo se s pričom o ovom prezimenu, te ćemo saznati kako je nastalo i što ono zapravo znači.

Kesić je prezime koje ima svoje korijene u Hrvatskoj, a njegovo porijeklo vezuje se uz nekoliko teorija. Prva teorija kaže da prezime Kesić dolazi od imena osobe koja se bavila zanatom košara, odnosno izrađivala košare. Druga teorija govori da prezime Kesić potječe od imena Keselj, a koje je nastalo od keltskog imena Castellum.

Treća teorija govori da prezime Kesić potječe od imena Kiseljak, a koje se odnosilo na osobu koja je živjela kraj izvora kisele vode.

U svakom slučaju, jasno je da se prezime Kesić veže uz neku vrstu zanata ili zemljopisnog područja. Ono što je zanimljivo jest da se ovo prezime pojavljuje u različitim dijelovima Hrvatske, što govori o tome da su se nositelji ovog prezimena širili diljem zemlje.

Kada je riječ o značenju prezimena Kesić, ono zapravo nije sasvim jasno. Neki izvori govore da je riječ o nadimku koji se koristio za osobu koja je bila sitna ili mršava, dok drugi izvori govore da se radi o imenu koje potječe od keltske riječi koja označava utvrdu ili dvorac.

U svakom slučaju, važno je istaknuti da se prezime Kesić koristi već stoljećima, te da je ono ostavilo dubok trag u povijesti Hrvatske. Danas se prezime Kesić može pronaći diljem svijeta, što govori o tome da su se nositelji ovog prezimena nastanili u različitim dijelovima svijeta i prilagodili se novim okolnostima. Bez obzira na to gdje se nalaze, nositelji ovog prezimena uvijek će nositi dio Hrvatske sa sobom, te će Kesić uvijek biti jedno od najvažnijih i najznačajnijih prezimena u našoj zemlji.