Značenje i porijeklo prezimena KEKO

Značenje i porijeklo prezimena KEKO u Hrvatskoj

Prezime KEKO jedno je od rjeđih prezimena u Hrvatskoj, ali iako nije često, može se naći u nekim dijelovima zemlje. Značenje ovog prezimena nije nam odmah jasno, stoga je potrebno zaviriti u njegovo porijeklo.Pretpostavlja se da je prezime KEKO nastalo od imena Kekec koje je bilo vrlo često ime u nekim dijelovima Hrvatske, posebice u Lici.

Ime Kekec dolazi od staroslavenske riječi koja označava "hrabar čovjek" ili "muški junak". Stoga se može zaključiti da prezime KEKO dolazi od imena Kekec, a može se tumačiti kao "potomak hrabrog čovjeka" ili "potomak muškog junaka".Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, najviše osoba s prezimenom KEKO živi u Zadarskoj županiji, točnije u gradovima Zadar i Benkovac. Međutim, prezime KEKO može se pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, poput Dalmacije, Istre i Zagreba.Iako je prezime KEKO relativno rijetko, postoje neke poznate osobe koje ga nose.

Jedna od njih je bila poznata hrvatska glumica i pjevačica Neda Kovačević, rođena kao Nediljka Keko. Također, u sportu se može spomenuti hrvatski nogometaš Ante Keko koji igra za klub NK Dubrava Tim Kabel.Ukratko, prezime KEKO nastalo je od imena Kekec koje je bilo često ime u nekim dijelovima Hrvatske. Značenje ovog prezimena može se tumačiti kao "potomak hrabrog čovjeka" ili "potomak muškog junaka". Iako je prezime KEKO relativno rijetko, postoje neke poznate osobe iz svijeta glume i sporta koje ga nose.