Značenje i porijeklo prezimena KARNINČIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena KARNINČIĆ: Povijest i genealogija obitelji Karninčić

Prezime Karninčić potječe iz Hrvatske, a poznato je u kontinentalnom dijelu zemlje. Ime je izvedeno od imena Karlo, a sufiks -inčić ukazuje na pripadnost nekoj obitelji ili mjestu. Obitelj Karninčić ima dugu povijest, a neki zapisi navode da su se prvi put spominjali u 16.

stoljeću.

Karninčići su bili poznata obitelj u Varaždinu i okolici, a bavili su se raznim zanimanjima poput trgovine, vojne službe, poljoprivrede i obrtništva. U 19. stoljeću, obitelj je raširena diljem Hrvatske i bavili su se raznim zanimanjima, ponekad čak i politikom.

Genealogija obitelji Karninčić nije lako istraživačka tema, jer mnogi zapisi nisu sačuvani, a neki su uništeni tijekom ratova ili požara. Ipak, postoje neki sačuvani dokumenti koji pružaju uvid u povijest obitelji. Primjerice, u crkvenim knjigama mogu se pronaći zapisi o rođenjima, vjenčanjima i smrtima Karninčića, dok se u arhivima mogu pronaći dokumenti koji se odnose na imovinu ili zanimanja koje su obitelj pripadali.

Zanimljivo je da se prezime Karninčić može pronaći i u drugim zemljama, poput Slovenije i Mađarske. To ukazuje na to da su se neki članovi obitelji selili u druge zemlje i tamo osnovali svoje obitelji.

U zaključku, prezime Karninčić ima bogatu povijest i genealogiju. Iako je teško pronaći mnogo informacija o ovoj obitelji, postoje sačuvani zapisi koji pružaju uvid u njihovu prošlost. Karninčići su bili poznati u Varaždinu i okolici, a ova se obitelj raširila diljem Hrvatske i čak i u susjednim zemljama.