Značenje i porijeklo prezimena JOĆ

Značenje i porijeklo prezimena JOĆ u hrvatskoj genealogiji

Prezime JOĆ jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj. Međutim, iako nije toliko često, ovo prezime ima dugu povijest i zanimljivo porijeklo.Prema nekim izvorima, prezime JOĆ potječe iz današnjeg Srbije, odnosno iz područja oko grada Novog Sada.

Navodno, ime JOĆ dolazi od turske riječi "yoch", što znači "mladić" ili "momak". Turska riječ "yoch" kasnije je preuzeta u srpski jezik i postala "joć".Ipak, postoje i druga tumačenja porijekla prezimena JOĆ. Prema nekim izvorima, to prezime potječe iz Bosne i Hercegovine, a ime JOĆ dolazi od imena Joakim.

Joakim je staro hebrejsko ime koje znači "Bog će podignuti".U hrvatskoj genealogiji prezime JOĆ prvi put se spominje u 18. stoljeću, u sjevernoj Hrvatskoj.

Prezime se najčešće pojavljuje u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali ima ga i u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Zagreb, Osijek i Varaždin.Zanimljivo je da se prezime JOĆ u Hrvatskoj pojavljuje u različitim oblicima, kao što su Joć, Jočić, Jocić, Joakimović itd. Ovo sugerira da su se nositelji ovog prezimena u prošlosti često preseljavali, mijenjali svoje prezime ili su prezime mijenjali drugi ljudi.Iako nije toliko poznato, prezime JOĆ ima svoje značenje i zanimljivo porijeklo. Iako su tumačenja o porijeklu ovog prezimena različita, jedno je sigurno - JOĆ je prezime s dugom poviješću i važnim mjestom u hrvatskoj genealogiji.