Značenje i porijeklo prezimena JENDREK

Značenje prezimena JENDREK: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena JENDREK: Odakle potječe?Prezime JENDREK je relativno rijetko prezime koje se može pronaći u nekim dijelovima Hrvatske i Poljske. Prema podacima s interneta, prezime JENDREK najviše se može pronaći u Podkarpackom vojvodstvu u Poljskoj te u Hrvatskoj u okolici Osijeka, Slavonskog Broda i Požege.Prezime JENDREK svoj korijen ima u poljskom jeziku, a prema nekim izvorima, nastalo je od imena Andrej ili Jindrak koji su bili popularna imena u Poljskoj tijekom srednjeg vijeka.

Postoji nekoliko varijacija ovog prezimena u Poljskoj, kao što su JANDREK, JEDREK, JENDRZEJ, no sve varijante se mogu povezati s poljskim imenom Andrej.U Hrvatskoj, prezime JENDREK se uglavnom može povezati s mađarskom manjinom koja je živjela u Slavoniji tijekom 18. i 19.

stoljeća. Prema nekim izvorima, prezime JENDREK se pojavljuje u popisu stanovništva iz 1857. godine u Brodskom području.

Uz to, postoje i neki tragovi da je prezime JENDREK prisutno i u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Osijek i Požega.Iako se prezime JENDREK može povezati s poljskim imenom Andrej, konkretniji podaci o njegovom podrijetlu u Hrvatskoj su teško dostupni. Bez obzira na to, prezime JENDREK i danas je prisutno u Hrvatskoj i Poljskoj te predstavlja dio kulturne baštine ovih zemalja.