Značenje i porijeklo prezimena JAGIČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena JAGIČIĆ

Prezime Jagićić ima svoje korijene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prezime se sastoji od imena Jagoda, koje se sastoji od riječi jagoda, te sufiksa -ić koji označava pripadnost. Prezime se može prevesti kao "pripadnik obitelji Jagoda".

Prema jednoj teoriji, prezime Jagićić potječe od imena Jagoda, koje je bilo popularno u 19. stoljeću. Druga teorija kaže da prezime potječe od prezimena Jagić, koje je bilo vrlo često u Bosni i Hercegovini.

Prezime Jagićić danas se može pronaći u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji te u dijaspori. U Hrvatskoj se najviše nalazi u okolici Slavonskog Broda, Virovitice i Osijeka. U Bosni i Hercegovini se najviše nalazi u okolici Banja Luke i Prijedora.

Zanimljivo je da su neki članovi obitelji Jagićić poznati po svojoj umjetničkoj kreativnosti. Tako je primjerice slikarica Jagoda Buić Jagićić poznata po svojim apstraktnim slikama, dok je skladateljica Sanja Jagićić poznata po svojim skladbama za klavir.Iako prezime Jagićić nije među najčešćim prezimenima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ono svakako ima svoje značenje i povijest. Zanimljivo je istražiti porijeklo svog prezimena i saznati više o svojim korijenima.