Značenje i porijeklo prezimena IMBRIŠIĆ

Značenje i porijeklo prezimena IMBRIŠIĆ

Prezime Imbrišić je jedno od brojnih hrvatskih prezimena koje su nastale od imena biljke. Imbrišić potječe od imena imbrija, što je stara hrvatska riječ za kamilicu. Prezime Imbrišić je dakle nastalo od imena osobe koja je bila povezana s kamilicom, bilo da je uzgajao ovu biljku ili ju je koristio u ljekovite svrhe.Prezime Imbrišić se prvi put spominje u dokumentima iz 16.

stoljeća. U to vrijeme, prezimena su se počela sve više koristiti kako bi se razlikovala jedna osoba od druge. Prezime Imbrišić se uglavnom pojavljivalo u sjevernoj Hrvatskoj, u krajevima poput Koprivnice, Križevaca i Bjelovara.Kroz povijest, prezime Imbrišić je bilo prisutno u mnogim zanimanjima.

Neki Imbrišići su bili seljaci, drugi obrtnici, a neki su se bavili trgovinom. U 20. stoljeću, mnogi Imbrišići su emigrirali u druge dijelove svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije.Danas, prezime Imbrišić se i dalje pojavljuje u Hrvatskoj, a postoje i ljudi s ovim prezimenom u drugim dijelovima svijeta.

Mnogi Imbrišići su uspješni u svojim karijerama, bilo da se radi o poslu u privatnom sektoru ili u javnom sektoru.Ukratko, prezime Imbrišić potječe od hrvatske riječi za kamilicu i prvi se put spominje u 16. stoljeću. Kroz povijest, mnogi Imbrišići su se bavili različitim zanimanjima, a danas postoje Imbrišići diljem svijeta.