Značenje i porijeklo prezimena HRILJAC

Značenje i porijeklo prezimena HRILJAC: Povezanost s riječju hril i geografskim područjem

Prezime Hriljac ima zanimljivo i neobično podrijetlo. Ovo prezime potječe iz Hrvatske, s područja Hrvatskog zagorja, a vjeruje se da se prvi put pojavilo u 16.

stoljeću. Porijeklo prezimena Hriljac krije se u riječi "hril", što je staroslavenska riječ koja znači žrvanj ili mlin.Prema nekim izvorima, prezime Hriljac proizlazi iz zanimanja ili nadimka njegovih prvih nositelja, koji su vjerojatno bili mlinari ili su živjeli blizu mjesta gdje se nalazio mlin.

Drugi izvori pak tvrde da je prezime Hriljac dobiveno od naziva nekog zemljopisnog područja koje je bilo poznato po proizvodnji žrvnjeva i mlinova.Unatoč tome što ne postoji jednoznačan odgovor, jedno je sigurno - prezime Hriljac je usko povezano s riječju hril i proizvodnjom mlinova. Ovo prezime se najčešće nalazi u Hrvatskom zagorju, u mjestima kao što su Kumrovec, Klanjec, Donja Stubica, Marija Bistrica te u okolici Zaboka i Krapine.Hrvatsko zagorje je poznato po svojim tradicionalnim zanatima koji se protežu još od srednjeg vijeka.

Jedan od njih je i proizvodnja žrvnjeva i mlinova, a upravo je to područje na kojem su se prvi put pojavili nositelji prezimena Hriljac.Kao i svako prezime, i Hriljac ima svoju priču i povijest. Bez obzira na to kako je nastalo, ovo prezime predstavlja dio hrvatske baštine i kulturne baštine Hrvatskog zagorja. Danas se prezime Hriljac nalazi diljem Hrvatske i u svijetu, a nositelji ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje naslijeđe i podrijetlo.