Značenje i porijeklo prezimena HRGAR

Značenje prezimena HRGAR: Odakle potječe?

Hrgar je jedno od manje zastupljenih prezimena u Hrvatskoj. Njegovo značenje i porijeklo su uzbudljivi, a datiraju čak do srednjeg vijeka. Ovo prezime je rašireno uglavnom u dijelu Istre i okolici, ali postoje i brojni drugi krajevi u Hrvatskoj gdje se pojavljuje.Zanimljivo je da su Hrgari nekada bili ceh trgovaca i obrtnika.

Ovo prezime možemo pronaći u srednjem vijeku u Istri, kada se gradovi počinju razvijati kao središta trgovine. U to vrijeme su se pojavili i cehovi trgovaca i obrtnika, a Hrgari su bili jedan od njih. Oni su se bavili trgovinom različitih roba, a ujedno su bili i obrtnici, proizvodeći odjeću, obuću, alate i ostale potrebštine.Prezime Hrgar ima nekoliko različitih teorija o svom porijeklu.

Jedna od njih je da potječe od riječi "hrga", što na istarskom dijalektu znači "zeleno". Prema ovoj teoriji, Hrgari su bili trgovci kojima je zelenilo bilo iznimno važno, pa su tako dobili prezime Hrgar.Druga teorija je da prezime potječe od riječi "hrg", što u istarskom dijalektu znači "grm". Prema ovoj teoriji, Hrgari su bili osobe koje su se bavile uzgojem grmlja, kako bi ga koristili u proizvodnji različitih potrepština.Postoji i treća teorija koja tvrdi da prezime potječe od riječi "hrabar", što znači "hrabar" na hrvatskom jeziku.

Prema ovoj teoriji, Hrgari su bili poznati po svojoj hrabrosti i hrabrim činovima, što bi im donijelo prezime Hrgar.U svakom slučaju, prezime Hrgar ima bogatu povijest i zanimljivo porijeklo. Ono je ostalo zaštitni znak za ceh trgovaca i obrtnika koji su se bavili različitim zanimanjima u srednjem vijeku. Danas se prezime pojavljuje u različitim krajevima Hrvatske, a nositelji ovog prezimena su ponosni na svoju tradiciju i povijest.