Značenje i porijeklo prezimena HOSTIĆ

Značenje i porijeklo prezimena HOSTIĆ

Prezime Hostić nalazi svoje korijene u Bosni i Hercegovini te predstavlja relativno često prezime u ovom području. Ovo prezime u svom korijenu sadrži riječ "host" što u prijevodu znači gost, a završetak "ić" označava osobno ime ili pripadnost određenom mjestu ili skupini ljudi.

Prema nekim izvorima, prezime Hostić potječe od turske riječi "hoş" koja se može prevesti kao ugodan, prijatan, a koja se često koristila u turskom jeziku. Također, neki izvori tvrde da prezime potječe od starog hrvatskog imena Hostimir koje se sastoji od riječi host i mir, što bi se moglo prevesti kao "mirni gost".Prezime Hostić prvi put se pojavljuje u spisima iz 18.

stoljeća, a danas ga nose brojne obitelji diljem Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Uz to, postoje i druga prezimena koja su slična prezimenu Hostić, poput Hosta, Hostićević, Hostak i slično.

Zanimljivo je da u Bosni i Hercegovini postoji i mjesto s nazivom Hostići, koje se nalazi u općini Ilidža. Prema nekim izvorima, mjesto je dobilo naziv po nekoj od obitelji koje su u tom području živjele i nosile prezime Hostić.S obzirom na česte promjene u zemljopisnom rasporedu i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini kroz povijest, nije neuobičajeno da se prezimena mijenjaju ili preuzimaju iz drugih kultura ili jezika. Unatoč tome, prezime Hostić zadržalo je svoj značaj i važnost u ovom području te predstavlja dio kulturnog i povijesnog naslijeđa.