Značenje i porijeklo prezimena FILIČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena FILIČIĆ:

Prezime Filičić je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 1.700 osoba s tim prezimenom. Prezime Filičić potječe iz Dalmacije, točnije iz okolice grada Sinja, a ime Filičić se prvi put spominje u 17.

stoljeću.Prezime Filičić dolazi od imena Filip, koje je latinskog porijekla i znači "prijatelj konja". Prezime Filičić se sastoji od sufiksa -ić, koji označava pripadnost, te osnove Filip. U nekim dijelovima Hrvatske, prezime Filičić se piše i kao Filić, Filičević ili Filič.Prezime Filičić je u prošlosti bilo vrlo često u Dalmaciji, a posebno u okolici Sinja.

Prema nekim izvorima, prezime Filičić potječe od istoimenog sela Filičića u okolici Sinja. U tom selu se i danas nalazi nekoliko obitelji s tim prezimenom.Prezime Filičić se tijekom vremena proširilo i na ostale dijelove Hrvatske. Danas se prezime Filičić može pronaći diljem Hrvatske, ali i u drugim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Njemačke.Ukratko, prezime Filičić potječe iz Dalmacije, a ime Filičić dolazi od imena Filip, koje znači "prijatelj konja".

Prezime Filičić se sastoji od sufiksa -ić i osnove Filip, a prvi put se spominje u 17. stoljeću. Danas se prezime Filičić može pronaći diljem Hrvatske i u drugim zemljama.