Značenje i porijeklo prezimena FERČAK

Značenje i porijeklo prezimena FERČAK: Sve što trebate znati

Prezime FERČAK vrlo je rijetko i specifično prezime koje se najčešće nalazi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posebice u Međimurju. Prezime FERČAK ima slovenske korijene te je najvjerojatnije nastalo od slovenskog osobnog imena Ferjank, što znači "čovjek koji dolazi iz Feringa", odnosno "čovjek koji dolazi iz sjeverozapadnog dijela Slovenije, koji se nekoć zvao Fering".Prezime FERČAK prvi se put spominje u 18.

stoljeću, a najviše je zastupljeno u Međimurju, kao i u susjednim dijelovima Slovenije i Austrije. U Međimurju su FERČAKI bili poznati kao obrtnici i stočari, a neki su se bavili i trgovinom. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi 497 osoba s prezimenom FERČAK, što ga svrstava u manje zastupljena prezimena.Zanimljivo je da se prezime FERČAK pojavljuje i u drugim dijelovima Europe, kao npr. u Češkoj gdje se piše kao Ferčâk, a u Poljskoj kao Ferčak.

Međutim, ta prezimena nemaju nikakve veze s hrvatskim prezimenom FERČAK, već su nastala od drugih korijena i imaju drugačije značenje.U svakom slučaju, prezime FERČAK nosi sa sobom bogatu i zanimljivu povijest te je dio kulturnog naslijeđa sjeverozapadne Hrvatske. Danas se FERČAKI mogu pronaći diljem svijeta, ali su i dalje najbrojniji u Međimurju te čine dio raznolikog mozaika hrvatskih prezimena.