Značenje i porijeklo prezimena DRAKULA

Značenje i porijeklo prezimena Drakula: Odakle potječe ime?

Ime Drakula vjerojatno je jedno od najpoznatijih prezimena vezanih uz vampirizam. No, koliko god se činilo da je to ime vezano uz mitsko biće iz priča i legendi, zapravo je riječ o prezimenu s povijesnim korijenima.Prezime Drakula potječe iz rumunjskog jezika i izvedeno je iz riječi "dracul" što u prijevodu znači "vrag". Ovo ime nosio je Vlad II.

Dracul, vladar rumunjske pokrajine Valahije u 15. stoljeću.Vlad II. Dracul dobio je nadimak "vrag" zbog toga što je bio član reda Zmaja, tajnog društva koje se borilo protiv Osmanlijskog carstva.

Red Zmaja bio je poznat po svom simbolu - zmaju koji simbolizira borbu protiv Turaka, a Vlad II. Dracul bio je jedan od redovnika tog reda.Nakon Vladove smrti, ime i nadimak "vrag" prenijeli su se na njegova sina, Vlad III. Šiljatog, koji je također bio poznat kao Vlad Drakula.

Vlad III. bio je poznat kao okrutan vladar, a njegovo ime kasnije se pojavilo u književnom djelu "Drakula" irskog pisca Brama Stokera.Unatoč popularnom mišljenju, Drakula nije bio samečni lik iz mitologije, već je ime koje se spominje u stvarnoj povijesti. Osim Vladova, postoje i druga značenja prezimena Drakula u drugim jezicima, kao što je "zmaj" na mađarskom ili "zmija" na srpskom.U svakom slučaju, ime Drakula ostalo je upamćeno kroz povijest i kulturu, te i danas izaziva interes i znatiželju mnogih.