Značenje i porijeklo prezimena DOŽDOR

Imena i Prezimena

Značenje prezimena DOŽDOR: Odakle potječe?

Prezime Doždor prilično je rijetko prezime koje se može naći uglavnom u Hrvatskoj. No, unatoč njegovoj rijetkosti, ovo prezime ima zanimljivo porijeklo te se može pronaći nekoliko teorija o njegovu značenju i podrijetlu.

Jedna teorija kaže da prezime Doždor potječe od talijanske riječi “dodici”, što znači “dolaziti” ili “približavati se”. Prema ovoj teoriji, prezime bi se moglo povezati s onima koji su bili zaduženi za dolazak i odlazak brodova u nekoj luci.

Druga teorija govori da prezime Doždor potječe od riječi “doždirati”, što znači “smanjiti” ili “usporiti”.

Prema ovoj teoriji, prezime bi se moglo povezati s onima koji su bili zaduženi za reguliranje protoka vode u nekom vodotoku ili na nekom kanalu.

Postoji još jedna teorija koja govori da prezime Doždor potječe od riječi “dožditi”, što znači “uhvatiti kišu”. Prema ovoj teoriji, prezime bi se moglo povezati s onima koji su bili zaduženi za skupljanje kišnice ili za navodnjavanje usjeva u sušnim područjima.

Iako se ne zna s potpunom sigurnošću koja od ovih teorija je točna, činjenica je da prezime Doždor ima zanimljivo i neobično značenje te da je vjerojatno nastalo kao nadimak za neku karakterističnu osobinu ili zanimanje. Bez obzira na to koja je teorija točna, prezime Doždor sigurno ima značenje koje se može povezati s vodom ili s nekom vrstom regulacije ili upravljanja protokom.