Značenje i porijeklo prezimena ĐORĐIĆ

Značenje i porijeklo prezimena Đorđić u Srbiji

Prezime Đorđić vrlo je često u Srbiji, a prema nekim izvorima, nalazi se među dvadeset najčešćih prezimena u ovoj zemlji. Njegovo porijeklo datira još iz srednjeg vijeka kada je u Srbiji bilo uobičajeno da se prezimena temelje na imenima roditelja. Prezime Đorđić svoje je porijeklo dobilo od muškog imena Đorđe ili George na engleskom jeziku.

Smatra se kako se prezime Đorđić prvi put pojavilo u Srbiji u 14. stoljeću, a najrasprostranjenije je u centralnoj i istočnoj Srbiji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji je živjelo gotovo 15.000 osoba s ovim prezimenom.

Postoje različite teorije o porijeklu prezimena Đorđić. Prema nekima, prezime je nastalo od imena Georgije, što u prijevodu znači "ratnik". Drugi pak tvrde da je prezime nastalo od imena Đorđe, koje je grčkog porijekla i znači "zemljoradnik".

Prezime Đorđić nosili su brojni poznati Srbi tijekom povijesti, među kojima su najpoznatiji srpski pjesnici Đura Jakšić i Branko Radičević. U novijoj povijesti, Đorđić je bio prezime mnogih poznatih sportaša, glumaca i glazbenika.Unatoč brojnim teorijama o porijeklu prezimena Đorđić, jedno je sigurno - ovo prezime ima dugu i bogatu povijest u Srbiji. Danas se može pronaći širom svijeta, gdje ga nose potomci srpskih iseljenika. Svojom dugom poviješću i značenjem, prezime Đorđić predstavlja važan dio srpskog kulturnog naslijeđa.