Značenje i porijeklo prezimena DEŽMAR

Značenje prezimena DEŽMAR: Odakle potječe?

Prezime Dežmar, poput mnogih drugih prezimena, ima svoje korijene u prošlosti. Ovo prezime potječe iz Hrvatske te se uglavnom može pronaći u sjeverozapadnom dijelu zemlje, posebno u Međimurju, Koprivničko-križevačkoj županiji te Varaždinskoj županiji.Postoji nekoliko teorija o tome kako je prezime Dežmar nastalo.

Jedna od njih kaže da je riječ o sastavljenici dvije njemačke riječi - "deutsch" što znači njemački te "meier" što označava upravitelja. Prema toj teoriji, prezime bi označavalo osobe koje su bile upravitelji koji su govorili njemački jezik.Druga teorija kaže da je prezime Dežmar nastalo od riječi "dežman", što u srednjovjekovnoj Hrvatskoj označavao osobu koja je bila zadužena za održavanje reda i mira u gradu ili selu.

Postoji i treća teorija koja tvrdi da su nositelji prezimena Dežmar bili vlasnici kovačnica te su se bavili proizvodnjom ili popravkom metalnih predmeta.Unatoč različitim teorijama, postoji nekoliko zajedničkih točaka koje se ne mogu poreći. Prvo, prezime Dežmar ima njemačke korijene.

Drugo, ono se najčešće može pronaći na sjeverozapadu Hrvatske. I treće, nositelji prezimena Dežmar su se bavili različitim zanimanjima, od upravitelja do kovača.U današnje vrijeme, prezime Dežmar se može pronaći u Hrvatskoj i drugim zemljama, poput Slovenije, Austrije i Njemačke. Ovo prezime možda nije toliko uobičajeno kao neka druga, ali ima svoju povijest i priču koja se prenosi s generacije na generaciju.