Značenje i porijeklo prezimena DERONJA

Imena i Prezimena

Značenje prezimena DERONJA: Odakle potječe?

Prezime DERONJA je jedno od onih prezimena koja se ne sreću često u Hrvatskoj, ali to ne znači da nije zanimljivo. Prezime DERONJA potječe iz sjeverne Hrvatske, točnije iz Međimurja. Prezime je vrlo staro i ima dugu povijest.

Prema nekim izvorima, prezime DERONJA potječe od riječi “dronja”, što u Međimurju znači kukac, a u širem smislu može značiti i nešto što brzo leti. Drugi izvori tvrde da prezime potječe od riječi “derati”, što znači guliti ili oguliti. Dakle, prezime DERONJA može imati više značenja, ovisno o tome kojem izvoru vjerujete.

Prema nekim genealoškim istraživanjima, prezime DERONJA se prvi put spominje u 16.

stoljeću u Međimurju. Tada su se većinom bavili poljoprivredom i stočarstvom. Kasnije su se počeli baviti i drugim zanimanjima, kao što su trgovina i obrtništvo.

Danas, prezime DERONJA ima oko 200 nositelja u Hrvatskoj, a većina ih živi u Međimurju. Također, postoje i nositelji ovog prezimena u drugim zemljama, kao što su Slovenija i Srbija.

Ukratko, prezime DERONJA ima zanimljivo značenje i dugu povijest. Potječe iz Međimurja, a danas se može pronaći u nekoliko zemalja.