Značenje i porijeklo prezimena DANDIĆ

Imena i Prezimena

DANDIĆ – značenje i porijeklo prezimena

Prezime DANDIĆ ima korijene u hrvatskom jeziku te se često pojavljuje u području Dalmacije. Riječ “dandić” dolazi od muškog imena “dand” koje je bilo uobičajeno u srednjem vijeku te se koristilo kao nadimak za osobe koje su imale izrazito lijep osmijeh ili su bili vrlo elegancirani u svom ponašanju.

Druga mogućnost porijekla prezimena DANDIĆ jest iz talijanskog jezika, gdje se “dand” prevodi kao dan, te bi prezime moglo označavati osobe koje su rođene na određeni dan.

Međutim, ova teorija nije toliko vjerojatna kao prva.

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj postoji oko 500 osoba s prezimenom DANDIĆ, dok se u svijetu ovaj oblik prezimena pojavljuje gotovo isključivo u Hrvatskoj.

Interesantno je da se prezime DANDIĆ pojavljuje u nekoliko različitih oblika, poput DANDIĆI, DANDIČIĆ, DANTYCH, što ukazuje na to da se ovo prezime može različito čitati i pisati ovisno o dijalektima i jezicima koji se koriste u određenom području.

Ukratko, prezime DANDIĆ ima svoje korijene u hrvatskom jeziku te se često pojavljuje u području Dalmacije. Moguće je da je nastalo kao nadimak za osobu koja je bila izrazito lijepog osmijeha ili vrlo elegantna u ponašanju. Postoji nekoliko varijacija ovog prezimena, koje se razlikuju ovisno o dijalektima koji se koriste u određenom području.