Značenje i porijeklo prezimena ČIČKOVIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena ČIČKOVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena ČIČKOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Čičković se često javlja u Hrvatskoj, a ima i pojavljivanja u drugim zemljama Balkana, osobito u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ovo prezime je patronimik, odnosno dolazi od očevog imena, a u ovom slučaju to bi bilo ime Čičko.

Ime Čičko vjerojatno dolazi od imena Čiča, koje je izvedeno iz turskog izraza “čičak” što znači bodljikava trava.

Postoje i druga tumačenja, koja vežu riječ Čiča za nekog turskog vojnika ili za nekog lokalnog vladara. Međutim, čini se da je najvjerojatnija veza sa biljkom čičak, s obzirom da su takva imena bila česta u prošlosti, kao što su na primjer Prekop, Kopriva ili Kukuruz.

Prezime Čičković se pojavilo u Hrvatskoj i Srbiji u 18.

stoljeću, a danas je jedno od češćih prezimena u Dalmaciji i na području Like. Prema nekim izvorima, prezime Čičković se pojavilo u sjevernoj Dalmaciji, u okolici Zadra, a nakon toga se proširilo i na ostale dijelove Hrvatske.

Uz prezime Čičković, postoje i druga prezimena koja imaju isti korijen kao i Čičko, poput prezimena Čičak ili Čičić.

Ova prezimena su također rasprostranjena u Hrvatskoj i Srbiji, a vrlo je vjerojatno da su nastala iz istog imena kao i prezime Čičković.

Ukratko, prezime Čičković dolazi od očevog imena Čičko, koje se vjerojatno odnosi na biljku čičak. Prvo pojavljivanje prezimena se datira u 18. stoljeće, a danas je često u Dalmaciji i Lici.