Značenje i porijeklo prezimena CETINIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena CETINIĆ:

Prezime CETINIĆ jedno je od brojnih prezimena koja se vežu uz područje Dalmacije, točnije uz rijeku Cetinu koja protječe kroz cijelu tu regiju. Ovo prezime može se pronaći u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama u kojima žive Hrvati, poput Bosne i Hercegovine te Srbije.

Prezime CETINIĆ zapravo potječe od imena Cetina, koje je opet izvedeno iz latinske riječi “cedere”, što znači ustupiti ili popustiti.

Ovo ime najvjerojatnije je dobila rijeka zbog svoje snage i siline koju ima tokom obilnih kišnih razdoblja kada se granica rijeke znatno proširuje.

Prezime CETINIĆ tako često označava da je neka obitelj koja ga nosi porijeklom iz područja uz rijeku Cetinu, no to ne znači da su svi koji nose ovo prezime povezani u nekom obiteljskom stablu. U prošlosti je ovaj dio Dalmacije bio pod utjecajem brojnih osvajača i vladara, pa je sasvim moguće da su se različite obitelji doseljavale u ovo područje, a pri tome birale prezimena koja su se odnosila na okolinu u kojoj su se nastanile.

Danas u Hrvatskoj živi velik broj ljudi s prezimenom CETINIĆ, a među najpoznatijima su svakako glazbenik i skladatelj Zrinko Tutić Cetinić te političar i bivši ministar Božo Petrov Cetinić. Bez obzira na to što svatko od njih nosi ovo prezime, njihova su obiteljska stabla vjerojatno potpuno različita, a njihovi preci mogli su doći u ovo područje u različitim vremenima i iz različitih krajeva.