Značenje i porijeklo prezimena BUDIŠČAK

Značenje i porijeklo prezimena BUDIŠČAK: Povijest i genealogija obitelji Budiščak

Prezime Budiščak jedno je od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje se izvorno veže uz ime mjesta. Budiščak je ime naselja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u Međimurju, nedaleko od Čakovca. Prema tome, prezime Budiščak potječe od toponima, odnosno imena mjesta na kojem je nekada živjela obitelj koja je kasnije prezime preuzela.Prema dostupnim podacima, obitelj Budiščak spominje se u Međimurju još u 18.

stoljeću. Prezime se tada pojavljuje u matičnim knjigama kao prezime nekoliko obitelji koje su živjele u okolici mjesta Budiščak. Prema nekim izvorima, prezime potječe od mađarskog imena Budisak, koje se sastoji od riječi "buda" (što znači "grad") i "sak" (što znači "čuvar").

Drugi izvori navode kako prezime potječe od riječi "budišća", što u međimurskom dijalektu znači "brdo".Uz pomoć genealoških istraživanja, moguće je pratiti povijest i genealogiju obitelji Budiščak. Prema dostupnim podacima, obitelj Budiščak bavila se uglavnom poljoprivredom, a neki su članovi obitelji bili i obrtnici. Tijekom 20.

stoljeća, neki su članovi obitelji emigrirali u druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo.Danas, prezime Budiščak relativno je rijetko u Hrvatskoj i uglavnom se nalazi u Međimurju. Međutim, postoje i neki članovi obitelji koji žive u drugim dijelovima Hrvatske i svijeta. Prezime Budiščak svjedoči o bogatoj povijesti i tradiciji obitelji koja je kroz generacije živjela u jednom od najljepših dijelova Hrvatske.