Značenje i porijeklo prezimena BELAC

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena BELAC: Povezanost s geografskim područjem

Prezime Belac jedno je od čestih prezimena u Hrvatskoj. Nalazimo ga najviše u sjeverozapadnom dijelu zemlje, a konkretnije, u Međimurju, Zagorju i Podravini.

Izvorno prezime nastalo je od riječi “bel” ili “bijel”, koja u prijevodu znači “bijeli”. Ova riječ upućuje na bijelu boju, a prema nekim teorijama, prezime Belac se povezuje s bijelom bojom kose ili tenom.

Također, postoje teorije koje kažu da se prezime Belac povezuje s geografskim područjem iz kojeg potječe. Naime, u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, gdje je prezime Belac najčešće, nalaze se i brojna naselja koja u svom nazivu imaju riječ “beli” ili “bijeli”.

Primjerice, Belica, Beličani, Belovar, Bela Štaka, Bijeli Vir, Bijela Gorica, Bijela Stijena, Bijeli Kuti, Bijele Vode, Bijele Zemlje, Bijele Struge i slično. Prezime Belac se stoga često dovodi u vezu s poreklom iz ovog područja.

S druge strane, postoje i teorije koje kažu da se prezime Belac povezuje s imenom “Bel”.

Ime Bel u drevnim je vjerovanjima prikazivano kao bog sunca, svjetlosti i plodnosti. U nekim kulturama Bel je bio povezan i s božanstvom smrti i uskrsnuća. Ime Bel odnosilo se i na bijelu boju, pa stoga nije isključeno da je prezime Belac nastalo kao derivat ovog imena.

U svakom slučaju, prezime Belac ima dugu povijest i nekoliko mogućih podrijetla. No, ono što je sigurno je da je ovo prezime često u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske te da ima povezanost s geografskim područjem iz kojeg potječe.