Značenje i porijeklo prezimena BAJO

Značenje i porijeklo prezimena BAJO u Hrvatskoj

Prezime BAJO jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama Balkana. Ovo prezime se može pronaći i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji te u Albaniji. Riječ je o prezimenu koje je nastalo od imena, a koje je, pak, nastalo od riječi bajati.Prema nekim teorijama, riječ bajati znači "zastarjeti" ili "izgubiti na vrijednosti". Prezime BAJO se može protumačiti kao ono koje pripada osobi koja je "izgubila na vrijednosti" ili koja je "zastarjela".

Ovo tumačenje se često dovodi u vezu s osobama koje su bile izuzetno uspješne u prošlosti, ali su se s vremenom povukle ili izgubile na značaju.Druga teorija povezuje prezime BAJO s turskim jezikom, a riječ bajati znači "pjevati" ili "izvoditi narodne pjesme". Prema ovom tumačenju, prezime BAJO bi se moglo protumačiti kao ono koje pripada osobi koja je bila izuzetno vješta u pjevanju narodnih pjesama.Prezime BAJO u Hrvatskoj se može pronaći u različitim dijelovima zemlje. Najveći broj osoba s ovim prezimenom živi u Dalmaciji, ali se ovo prezime može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 1.500 osoba s prezimenom BAJO.Prezime BAJO ima i nekoliko poznatih nositelja. Jedan od njih je Tihomir Bajo, hrvatski košarkaški trener, koji je u svojoj karijeri vodio mnoge uspješne košarkaške klubove u Hrvatskoj i inozemstvu. Također, poznat je i Nihad Bajo, bh.

nogometaš, koji je igrao za mnoge klubove u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.Ukratko, prezime BAJO jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj i drugim zemljama Balkana. Nastalo je od imena koje je, pak, nastalo od riječi bajati. Prezime se može protumačiti kao ono koje pripada osobi koja je "zastarjela" ili koja je bila izuzetno vješta u pjevanju narodnih pjesama. U Hrvatskoj živi oko 1.500 osoba s ovim prezimenom, a među poznatijim nositeljima su Tihomir Bajo i Nihad Bajo.