Značenje i porijeklo prezimena ANTIČEVIĆ

Imena i Prezimena

Povijest prezimena ANTIČEVIĆ: Značenje i porijeklo

Prezime ANTIČEVIĆ jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koje ima bogatu i zanimljivu povijest. Ime Antičević sastoji se od dva korijena: “antič” i “ević”, koji se najčešće tumače kao “sin antiča”.

Prema nekim izvorima, prezime ANTIČEVIĆ potječe iz Dalmacije, a nastalo je u 15. stoljeću. Prema drugim izvorima, prezime Antičević dolazi iz Hercegovine i potječe iz 16. stoljeća.

U svakom slučaju, prezime ANTIČEVIĆ ima duboke korijene u hrvatskoj i bosanskoj povijesti.

Jedan od najpoznatijih Antičevića bio je Petar Antičević (1813. – 1888.), hrvatski biskup, teolog i filozof. Rođen je u Dugom Ratu, a svojim djelovanjem i radom ostavio je velik trag u hrvatskoj kulturi i povijesti.

Uz Petra Antičevića, mnogi drugi Antičevići također su ostavili značajan trag u povijesti. Među njima su i poznati sportaši poput Ivana Antičevića, bivšeg hrvatskog olimpijca u streljaštvu, te Marka Antičevića, bivšeg nogometaša Dinama i reprezentativca Hrvatske.

S obzirom na to da je prezime ANTIČEVIĆ tako rasprostranjeno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, može se zaključiti da ima vrlo interesantnu povijest i porijeklo. U budućnosti će se sigurno proučavati više o ovoj zanimljivoj temi i otkrivati nove činjenice koje će dodatno oplemeniti bogatu povijest ovog prezimena.