Značenje i porijeklo imena Paraskeva

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo imena Paraskeva u kršćanskoj tradiciji

Ime Paraskeva je žensko ime koje se u kršćanskoj tradiciji pojavljuje kao ime svetice koja je živjela u 2. stoljeću. U grčkom jeziku, odakle ime potječe, značenje riječi “paraskevi” je petak, što znači da ime Paraskeva zapravo označava “djevojku koja je rođena u petak”.

Sveta Paraskeva, koja je poznata i kao Petka, bila je mučenica koja je živjela u Rimu u 2.

stoljeću. Prema legendi, bila je kći bogatog trgovca koji ju je htio udati za poganskog princa. Međutim, Paraskeva se odlučila posvetiti kršćanskom životu i odbila je udaju. Nakon toga je bila izložena raznim mučenjima, a na kraju je bila pogubljena.

Svetica Paraskeva je danas poštovana u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi, a njezin blagdan se slavi 27.

listopada. Ime Paraskeva je popularno među pravoslavnim narodima, posebno u Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji i Rusiji.

Osim u kršćanskoj tradiciji, ime Paraskeva se pojavljuje i u drugim kulturama. Na primjer, u Grčkoj se ime Paraskevi može naći kao prezime, a u Bugarskoj se koristi i kao muško ime.

U Rusiji se ime koristi u obliku Paraskevija.

Ukratko, ime Paraskeva ima značenje “djevojka rođena u petak” i potječe iz grčkog jezika. U kršćanskoj tradiciji, ime se povezuje sa sveticom Paraskevom, koja je bila mučenica u 2. stoljeću. Danas je ime popularno u pravoslavnim zemljama, a pojavljuje se i u drugim kulturama kao prezime ili muško ime.