Značenje i porijeklo imena Pantelejmon

Imena i Prezimena

Pantelejmon – značenje i porijeklo imena

Pantelejmon je ime koje ima bogatu povijest i značenje. Ovo ime se sastoji od dvije riječi: “pantos” što znači “sve” i “eleos” što znači “milost”. Dakle, značenje imena Pantelejmon je “sve-milostiv”.

Porijeklo ovog imena seže u antičku Grčku, a ime je dobilo po svetom Pantelejmonu, koji je bio poznati grčki liječnik i mučenik. Prema legendi, Pantelejmon je bio sin bogatih roditelja, ali je odlučio postati liječnik kako bi pomagao ljudima. Nakon što se obratio kršćanstvu, Pantelejmon je bio mučen i ubijen zbog svoje vjere.

Sveti Pantelejmon se smatra zaštitnikom liječnika, a njegovo ime je vrlo popularno u Grčkoj, Rusiji i drugim zemljama koje su bile pod utjecajem pravoslavne crkve.

Dan svetog Pantelejmona se obilježava 27. srpnja.

U Hrvatskoj, ime Pantelejmon nije previše često, ali se može naći među pravoslavnim stanovništvom.

Ime ima jedinstveno značenje i zvuči vrlo egzotično, što ga čini privlačnim za roditelje koji traže neobično ime za svoje dijete.

Ukratko, ime Pantelejmon ima duboko značenje i povijest, a potječe iz antičke Grčke. Ime je dobilo po svetom Pantelejmonu, koji je bio poznati liječnik i mučenik. Danas se ime Pantelejmon smatra rijetkim, ali i dalje ima svoje obožavatelje među pravoslavnim kršćanima i roditeljima koji traže neobično ime za svoje dijete.