Značenje i porijeklo imena Nataša

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo imena Nataša: Povijest imena kroz različite kulture i jezike.

Ime Nataša jedno je od popularnijih imena u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Ovo ime nose mnoge poznate osobe, poput glumice Nataše Janjić ili glazbenice Nataše Bekvalac. No, što zapravo znači ime Nataša i odakle potječe?

Ime Nataša dolazi iz Rusije i dolazi od imena Natalija, koje znači “rođendan” ili “rođenje”.

Prema ruskoj tradiciji, Nataša je inačica imena Natalija i koristi se kao umanjenica tog imena. Ime Natalija bilo je popularno u Rusiji još od 17. stoljeća, a ime Nataša postalo je popularno u 20. stoljeću.

Međutim, ime Nataša nije prisutno samo u Rusiji.

Ono se koristi i u drugim zemljama, poput Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, Francuske i drugih zemalja. U ovim zemljama ime Nataša dolazi iz ruske tradicije, ali se također koristi kao inačica imena Natalija.

U francuskom govornom području, ime Natacha je popularna inačica imena Natalija. Ovo ime se može pronaći i u drugim zemljama koje govore francuski, poput Belgije i Kanade.

U Italiji, ime Natalia koristi se kao inačica imena Nataša, a u Španjolskoj se koristi ime Natalia ili Nata.

U Hrvatskoj, ime Nataša prvi put se pojavljuje u 19.

stoljeću, a postalo je popularno u drugoj polovici 20. stoljeća. Uz Natašu, popularna inačica imena Natalija u Hrvatskoj je i Natašina.

S obzirom na to da se ime Nataša koristi u različitim kulturama i jezicima, može se reći da je to ime s globalnom popularnošću. Bez obzira na to gdje se koristi, ime Nataša ima lijepo značenje i izvorno je bilo povezano s rođendanom ili rođenjem.