Značenje i porijeklo imena Anka

Značenje i porijeklo imena Anka: Povijest imena Anka kroz vjekove

Ime Anka jedno je od onih imena koja su rijetka, ali imaju bogatu povijest. Anka je žensko ime koje se najčešće koristi u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a njegovo značenje je "milostiva".Porijeklo imena Anka nije sasvim jasno, no smatra se kako potječe od imena Anica, koje je skraćenica za imena poput Ana, Anđela ili Anđelka. Također, neki tvrde kako ime Anka potječe od germanskog imena Anke, koje znači "boginja ljubavi".

Ime Anka pojavljuje se u raznim oblicima tijekom povijesti. U Hrvatskoj se spominje još od 16. stoljeća, a bilo je popularno u vrijeme romantizma u 19. stoljeću.

U Sloveniji je ime Anka najpopularnije u Gorenjskoj regiji, dok se u Srbiji najčešće koristi u Vojvodini.Ime Anka često se pojavljuje u književnosti i umjetnosti. U hrvatskoj književnosti najpoznatija Anka je Anka Marija Petričević, pjesnikinja iz 19. stoljeća.

U slovenskoj književnosti pojavljuje se lik Anke Krasovec u romanu "Na klancu" Ivana Cankara.Uz to, ime Anka često se koristi kao nadimak za djevojke koje se zovu Ana ili Anđela. Također, Anka je ime poznate hrvatske glumice Anke Šarić.S obzirom na svoje značenje i povijest, ime Anka je jedno od onih imena koje se može smatrati simbolom milosti i ljubavi. Iako nije toliko često kao neka druga imena, Anka je sigurno jedno od onih imena koje će se uvijek pamtiti i čuvati u sjećanju.