Zašto štucamo

Znanost

Zašto štucamo

Znate li zašto štucamo?

Štucanje je neugodna pojava koju je svatko iskusio, pojava koja može trajati par minuta a u ozbiljnijim situacijama i po nekoliko sati. Znate li o čemu se radi? Zašto štucamo? Štucanje uzrokuje podražaji ošita tj. dijafragme. Točnije, radi se o kupolastom mišiću koji je smješten ispod pluća a iznad želuca i koji je uz pluća najodgovorniji za naše disanje.

Ošit se spušta kad udahnemo i podiže kada izdišemo. Ipak, ako ga nešto zasmeta ili nadraži, doći će do njegovog nevoljkog grčenja. Upravo je to razlog zašto štucamo. Štucanje prati onaj karakteristični zvuk koji zna zvučati i smiješno. Što se tiče trajanja, štucanje može trajati par minuta a može trajati i više od dva dana. Ako traje duže od dva dana, štucavica se zove trajna. Ukoliko je tomu slučaj, savjetujemo da posjetite obiteljskog liječnika. Do tada, možete isprobati neke već prepoznate lijekove i narodne trikove za sprječavanje ove neugodne i nekontrolirane pojave.

Zašto štucamo i kako to zaustaviti?

Štucanje može biti neugodno i ometati nas u svakodnevnom životu, pogotovo ako traje duže vremena. Osim što trebamo znati zašto štucamo kako bi spriječili štucanje u njegovom uzroku, dobro je znati i na koje sve načine to uopće možemo zaustaviti. Štucamo zato jer nam određen podražaj nadražuje ošit i tjera ga na grčenje. To može biti privremena prolazna štucavica a može trajati i po nekoliko dana. S obzirom da ne možemo doprijeti do našeg ošita, znanje o tome zašto štucamo ustvari nije od prvenstvene pomoći već više želimo znati kako brzo taj problem zaustaviti.

Postoji nekoliko načina. Vjerojatno znate za staru metodu da vas netko pokuša prepasti. Ipak, ako ste tu metodu isprobali znat ćete da nije baš učinkovita. Probajte radije sljedeće: udahnite i zadržite dah na desetak sekundi, izdahnite a zatim ponovite postupak nekoliko puta. Ako to ne pomogne, probajte privući noge prsima i biti u toj pozi neko vrijeme. Ako vam ni to ne pomogne i štucavica traje duže vremena, posjetite liječnika.

Evo zašto štucamo i koja metoda pouzdano pomaže

U prethodnom ste poglavlju naučili zašto štucamo. Znate da nešto nadražuje ošit koji se potom počinje grčiti, a sve rezultira onim smiješnim zvukom kojeg čujemo kad štucamo. Ako ste pri tom u knjižnici i učite, ili na nekom drugom mjestu gdje je potrebna tišina poput crkve, ili u najgorem scenariju pogreba, pojava štucavice može biti veoma neugodna.

Dapače, u tom trenutku ne želite znati zašto štucamo već samo želite spriječiti taj problem. Metoda koja službeno najbolje pomaže u takvoj situaciji je ova: Uzmite čašu vode. Voda mora biti napunjena do samog vrha čaše. Ono što ćete iduće morati napraviti će vam se činiti malo čudno i kontraintuitivno, međutim vjerujte nam. Morate popiti vodu sa suprotnog ruba čaše. To ćete napraviti tako da sagnete glavu i prionete usnama suprotnom rubu te nagnete čašu od sebe. Moguće da ćete se malo proliti ali to je uredu. Ako ne razumijete kako postupak izgleda, pretražite isti na internetu.

Tagovi: