Zašto se jetrica stavljaju u mlijeko

Zašto se jetrica stavljaju u mlijeko

Kako se priprema jetrica?

Svatko tko je ikada probao jetrica ima svoje mišljenje o ovom tradicionalnom jelu. Uglavnom bude slučaj da osobe koje su probale jetra su ili ih posve zavoljeli i htjele su još jednu porciju ili ih više nikada ne žele okusiti. Jetra su bogati izvor nutrijenata i esencijalnih amino kiselina, te sadrže puno proteina, vitamina i minerala dok imaju malo kalorija. Bitno je da kada pripremate jetra da obratite pozornost na tome kako ih marinirate jer su jetra jako gorka, što je jedan od razloga zbog čega ih ne voli svatko. Zbog toga je bitno da znate kako ih pripremiti kako bi i vaši prijatelji i ukućani ih zavoljeli. Ukoliko ste vi ljubitelj jetrica te biste voljeli ih i sami pripremiti doma kao što su to radile vaši roditelji ili bake i djedovi, tada nastavite dalje čitati jer ćemo vam u nastavku otkriti kako se pripremaju najbolja jetra koje se tope u ustima!

Zbog čega se jetrica stavljaju u mlijeko?

Jetra općenito imaju jaki, gorki okus, što nekima ne bude odgovaralo. No, postoji jedan trik koji možete primijeniti kako biste prikrili taj gorki okus i učinili jetra ukusnijim. Sve što trebate učiniti je samo jetrica potopiti u mlijeko na otprilike 3 sata prije kuhanja, te će ovaj mali trik ukloniti neobičan miris i okuse jetre, dapače, možete mu dati malo nježniji i svježiji okus. No, nemojte odmah staviti jetra u mlijeko iz njegovog pakiranja, jer postoje određene pripreme koje morate napraviti prije toga kako biste postigli maksimalni učinak potapanja u mlijeko. Prvo stavite jetra naopako na dasku kada ih režete. Morate svaku venu ili žilu izrezati te skinite njegovu vanjsku membranu i zatim ih narežete na tanke kriške. Mnogi se pitaju zašto se jetrica stavljaju u mlijeko, a razlog k tome je što mlijeko neutralizira njegov gorki okus, te ga može učiniti čak nježnijim, posebice ako ste napravili ove prethodne korake jer ćete s time postići bolji učinak.

Kako se peku jetrica?

Nakon što se pripremili jetrica te ih marinirali u mlijeku, sada možete prijeći na sljedeći korak. Zagrijte tavu na srednjoj vatri, te stavite pirjati luk. Naposljetku izvadite luk sa strane te na ulje dodajte svoja jetrica. Jetra se peku veoma kratko, dovoljno je da dosegnu smeđu boju, jer je bitno da njegova unutrašnjost bude nježno ružičaste boje. Ukoliko želite, možete jetra prije pirjanja umiješati u brašno, sol i papar. Kada ste gotovi, samo ih izvadite iz tave i stavite ih u metalnu ili staklenu posudu. Jetra možete poslužiti uz slaninu, koja je odlična kombinacija. No, kod nas se oni najčešće poslužuju uz pire krumpir, zelje ili pak uz kuhanu palentu. Također ih neki vole poslužiti uz grejp ili jabuku. Možete pečena jetra iskoristiti i za pripremu domaće paštete od jetre, koja odlično paše kada ju namažete na pečeni tost ili krekere. Kako god da vama paše, možete na razne načine poslužiti pečena jetra.


Tagovi: