Zašto nastaje fibrilacija atrija

Zašto nastaje fibrilacija atrija

Što je fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija je nepravilan i ubrzan rad srca koji je uzrokovan nepravilnim protokom krvi u cijelom tijelu. Atriji su dvije gornje komore srca i kada one rade s poremećajem, nepravilno, nisu usklađeni s donje dvije komore srca, vertikulima.

Samo značenje riječi fibrilacija predstavlja treperenje, lepršanje i grčenje mišića. Fibrilacija srca se može pojaviti privremeno, no ona može postati i kronična te će u tom slučaju izazvati bolesti srca koje mogu završiti smrtnim ishodom iako sama fibrilacija nije opasna po život. Kada fibrilacija postane kronična može dovesti do ozbiljnih komplikacija u kojima je potrebna hitna liječnička pomoć.

Fibrilacija atrija se može pojaviti u svakoj dobi života, no najčešća je kod starijih osoba i to više kod muškaraca, a rizik od ove pojave raste s godinama. Kada atriji nepravilno rade krv ne može normalno cikulirati kroz glavnu mišić i pumpu koja krvlju oskrbljuje cijelo tijelo. Oslabljena cirkulacija krvi može oslabiti srce te dovesti do ozbiljnih poremećaja u radu srca.

Uzroci zašto nastaje fibrilacija atrija

Uzroci koji dovode do stanja fibrilacija atrija su prvenstveno kronične bolesti, ali postoje i vanjski utjecaji koji utječu na povećanje rizika za ovo zdravstveno stanje. Kronična bolest koja uzrokuju fibrilaciju atrija prvenstveno je koronarna bolest srca jer zbog arteroskleroze koronarnih žila postoji nemogućnost hranjenja srčanog mišića, te pri tome je angina pektoris vodeći uzročnik.

Visoki krvni tlak kao kronična bolest u duljem periodu dovodi do zakrčenja krvnih žila i zadebljanja mišića srca te to otežava normalnu funkciju srca. Reumatska bolest je također do nedavno bila među vodećim uzročnicima fibrilacije atrija, danas se antibioticima sprečava da reumatska bolest dovodi do ovog zdravstvenog stanja. Dijabetes je bolest koja općenito utječe na cjelokupni organizam jer oštećuje krvne žile te na taj način otežava normalnu cirkulaciju krvi kroz krvotok do srca i ostalih vitalnih organa.

Fibrilacija atrija nastaje i zbog dobi iako se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no veći je rizik u starijoj životnoj dobi. Konzumiranje alkohola, zatajivanja srca, bolesti srčanih zalistaka, operacije srca, bolesti štitnjače također su uzročnici pojave fibliracije atrija.

Fibrilacija atrija simptomi, dijagnoza i liječenje

Simptomi koji se javljaju kod fibrilacija atrija su nepravilan rad srca, spuštanje krvnog tlaka, javljaju se omaglice, dolazi do zbunjenosti i opće slabosti, kratkoće daha i bolova u prsima, a moguće je i gubitak svijesti. Iako ovo zdravstveno stanje nije samo po sebi opasno po život ipak dugoročno može dovesti do drugih bolesti srca koje mogu biti opasne po život.

Kvaliteta života uz stanje fibrilacija atrija može biti poremećena ukoliko se pretvori u kronično stanje, a tada može dovesti i do zatajivanja srca, te se povećava rizik od pojave moždanog udara, te povećati rizike od drugih srčanih poremećaja.

Postavljanje dijagnoze ovog zdravstvenog stanja se radi fizikalnim pregledom, snimanjem EKG-a, ultrazvukom srca, EKG holterom koji pacijent treba nositi neprekinuto 24 sata, te ergometrija srca. Ovisno o vrsti da li se radi o novonastaloj fibrilaciji atrija, paroksizmalnoj koje traju u epizodama, perzistentnoj fibrilaciji koja traje duže od tjedan dana ili čak i godinu dana, te permanentnoj fibrilaciji, tako će se i pristupiti liječenju ovog zdravstvenog stanja.


Tagovi: