Zašto kosa opada

Znanost

Zašto kosa opada

Zašto kosa opada ovisi o mnogim faktorima

Kosa je jedna od prvih stvari koje obično zamijetimo na nekome, posebice ako je bujna. No, nisu svi te sreće da imaju bujnu kosu te neke ljude muči opadanje kose zbog koje se ona znatno prorjeđuje te u nekim slučajevima dolazi do ćelavosti. Zašto kosa opada može biti uzrokovana nizom faktora, od kojih na neke možemo direktno utjecati dok na neke na žalost nema prevelikog utjecaja.

Zašto kosa opada kod muškaraca i žena može se razlikovati te su muškarci češće pogođeni tim problemom. Muškarci su ti koje gubitak kose pogađa češće nego žene, a osim što su pogođenija skupina, taj gubitak kose kod njih može dovesti do potpune ćelavosti, dok će tek mali broj žena biti pogođen ćelavosti. Dok kod žena razlozi opadanja kose mogu biti raznovrsni, od nedostataka nutrijenata pa sve do određenih terapija, kod muškaraca je opadanje kose najčešće uvjetovano s genetske strane, što naravno ne isključuje druge uzročnike.

Zašto kosa opada kod žena

Iako su muškarci pogođenija skupina, to ne znači da taj problem ne obuhvaća i žensku populaciju. Zašto kosa opada kod žena neće biti uzrokovana toliko genetikom kao što je to čest slučaj kod muškaraca, no to ne znači da ne postoje drugi uzroci. Zašto kosa opada kod žena vrlo često problem leži u prehrani. Kako su neke žene opterećene svojim izgledom, znaju se podvrgavati raznim dijetama što može rezultirati manjkom nutrijenata koji utječu na rast kose te zbog nedostatka istih, kosa počinje ispadati.

Promjena prehrane može pomoći s time. Na žalost, ima ponekih situacija kada je zdravlje narušeno zbog čega dolazi do ispadanja kose, a to su najčešće neki oblici alopecije ili kosa ispada kao posljedica kemoterapije ili zračenja ukoliko se prošao taj proces nakon liječenja raznih oblika karcinoma. Iako su takvi slučajevi teški, kosa ipak može ponovno narasti nakon nekog vremena te postoje načini na koje se to može tretirati.

Zašto kosa opada kod muškaraca

Neki od razloga zašto kosa opada kod muškaraca su u potpunosti isti kao i kod žena, uzrokovani raznim bolestima i kao posljedica određenih terapija i liječenja. Unatoč tome, zašto kosa opada kod muškaraca najčešći razlog je upravo genetski te su očevi i djedovi dobar indikator hoće li vas mučiti povećano ispadanje kose i ćelavost ili ne. Naravno, ukoliko su vaš otac i djed bili ćelavi neće nužno značiti da i vas čeka ista sudbina i obrnuto. Genetika je komplicirana stvar i ponekad nas neke stvari zadese genetskim putem, no ponekad povučemo neki gen od nekog drugog pretka zbog čega se neke stvari mogu i ne moraju manifestirati.

Ćelavljenje zasigurno nije ugodan proces, no srećom danas postoje razni preparati i procedure koje mogu pomoći pri usporavanju procesa ispadanja kose i ćelavljenja te postoje i načini na koje je moguće obnoviti svoju kosu u vidu raznih presađivanja kose i druge slične procedure.

Tagovi: