Zašto je trava zelena

Znanost

Zašto je trava zelena

Zašto je trava zelena i postoji li svrha iza toga

Još od najmlađe dobi i prvih saznanja o svijetu, svi mi jako dobro znamo da je trava zelena, nebo je plavo, a sunce je žuto. Upravo ove boje i kao djeca redovito koristimo u prvim slikama i crtežima. No mnogi ljudi nakon neke točke krenu malo dublje razmišljati o svijetu oko sebe i naizgled uobičajenim stvarima.

Svijet može biti predivno mjesto, a način na koji funkcionira priroda i procesi u njoj je svakako fascinantan i nimalo jednostavan kada krenemo malo dublje ulaziti u neku tematiku. Svi znamo da je trava zelena no znate li zašto je trava zelena i zašto je baš zelena prevladavajuća boja koju možemo vidjeti u prirodi oko nas? U ovome tekstu pokušati ćemo u kratkim crtama objasniti zašto je trava zelena i što to zapravo uzrokuje pojavu zelene boje u prirodi. Trava nije slučajno ovakve boje već je sve dio jednog složenog sistema uz koji se održava život na zemlji.

Zašto je trava zelena i koju ulogu ima klorofil

U svijetu postoji oko 10 tisuća različitih vrsta trava, a velika veličina tih vrsta je upravo zelene boje. No zašto je trava zelena i što zapravo uzrokuje ovu boju? Odgovor leži u klorofilu koje se nalazi u travi i zaslužan je za njenu boju. Klorofil je naziv koji se odnosi na zeleni pigment koji se nalazi u biljkama, a ključan je za proces fotosinteze.

Sama riječ je složenica od grčkih riječi koje u prijevodu znače zeleni list. Kao što smo spomenuli, zašto je trava zelena može se zahvaliti klorofilu u njoj koji apsorbira svjetlost. Najviše u sebe prima plavu i crvenu svjetlost dok se zelene nijanse prvenstveno reflektiraju od staničnih stijenki što daje lišću i mnogim biljkama zeleni izgled. Osim klorofila, važnu ulogu u boji trave igra i udio magnezija u njoj koji utječe na nastanak različitih nijansi koje možemo vidjeti. Boja koju možemo vidjeti na biljkama tek je dio uloge koju klorofil ima.

Zašto je trava zelena i koju ulogu ima u fotosintezi

Klorofili igraj vitalnu ulogu u razumijevanju zašto je trava zelena no oni isto tako imaju još jedan važan zadatak. Naime, klorofil je sastojak koji biljkama omogućuje apsorpciju energije iz sunčeve svjetlosti. Ako pogledamo staničnu strukturu jednog lista pod mikroskopom, možemo primijetiti da je većina lista zapravo prozirna no ima u sebi sitne zelene točkice. Te točkice nazivamo kloroplastima, a one u sebi sadrže klorofil koji im daje zelenu boju. U kloroplastima se nalaze proizvodne jedinice u kojima se odvija proces fotosinteze. Ovaj proces biljkama daje energiju i omogućuje im da se dalje razvijaju i rastu.

Odgovor na pitanje zašto je trava zelena leži u tome da biljkama ne trebaju zelene valne duljine za energiju pa ih stoga jednostavno reflektiraju. Crvena i plava valna duljina služe za apsorpciju solarne energije dok je zelena boja estetski rezultat tog cijelog procesa. Na taj način dobivamo savršeni proces u kojem biljka proizvodi kisik i hranu, a usput nam daje oku ugodan prizor.

Tagovi: