Zašto je nebo plavo

Znanost

Zašto je nebo plavo

Zašto je nebo plavo, Rayleighovo raspršenje i poetično plavetnilo nad nama

Za vedrog dana, kad nema smoga ni oblaka nebom dominira plavetna vedrina koja donosi radost svemu živome. Naravno, svi uživamo u toj plavoj vedrini, ali rijetko kada se zapitamo zašto je baš plava boja boja neba. Zašto je nebo plavo, Rayleighovo raspršenje i poetično plavetnilo nad nama, sunce je žuto, njegova svjetlost do nas dolazi kao bijela, a raspršenost čestica plina u toj bjelini se prikazuje u toj zarazno lijepoj plavoj boji. Ispada da nam je nebo plavo obojena sunčeva svjetlost jer ona obuhvaća sve valne dužine, a kombinacija svih tih duljina boji naše nebo.

Zašto je nebo plavo, jednostavno zato što se raspršene molekule plina boje u plavo, a nijansi plave je jako puno, zato naše nebo nikad nije isto, a smog koji je također sastavljen od raznih plinova zagađivača ni sunce ne uspijeva probiti. Kada ne bi bilo zagađenja i oblačnih dana, nebo bi bilo uvijek plavo i vedro.

Zašto je nebo plavo, percepcija žutog sunca i bijela svjetlost

Kada je o Rayleighovom raspršenju riječ možda treba naglasiti da se samo kraće valne duljine svjetlosti boje u plavo, ali raspršenje je toliko jako da mi vidimo cijelo nebo plavim. I opet nas muči to žuto sunce, ali ono nije zbilja žuto, ono emitira sve boje, ono isijava sve boje, a raspršenje koje boji nebo u plavo i različite valne duljine.

Zašto je nebo plavo, percepcija žutog sunca i bijela svjetlost, naše oko zbog prirodne nesavršenosti na kraju vidi samo žuto sunce na plavom nebu, a ne može registrirati kako su se sve boje sunca transformirale u bijelu svjetlost, osim u obrnutom procesu kada se sve boje sunca zrcale u dugi poslije kiše. Zbog raspršenosti samo dio plave boje dolazi do našeg oka, zato nam se čini da je nebo na horizontu svjetlije. Zašto je nebo plavo, kada plava boja ispadne iz emitiranja sunčeve svjetlosti, ostale boje bez nje nam prikazuju sunce kao žutu zvijezdu.

Zašto je nebo plavo i zašto je crveno na izlasku i zalasku sunca

Nebesko plavetnilo je opjevano u mnogim pjesmama i divna je ta liričnost, ali znati zašto se što događa ne bi trebalo pokvariti doživljaj romantičarima. Noćno nebo crno, a i i slike iz svemira pokazuju crno nebo. Rumenu zoru opisuju pjesnici, crvenu zoru revolucionari, a čarobne zalaske sunca vole svi.

Zašto je nebo plavo i zašto je crveno na izlasku i zalasku sunca, crveni Istok i plamteći Zapad imaju svoje uzroke, svjetlost na izlasku i zalasku sunca putuje puno dalje, pa treba vremena da se uspostavi plavetna vedrina dana nakon izlaska ili tamna zvjezdana noć nakon zalaska. I u ta dva spektakularna događaja u danu se plava brže rasprši po nebu, a crvena se sporije apsorbira, zato su izlasci i zalasci sunca najčešće na pozadini crvenog neba. Zašto je nebo plavo, iz istih razloga zvijezde na noćnom nebu vidimo samo za vedrih noći, a plavetnilo dnevnog neba nam mogu pokvariti i sakriti smog ili oblaci.

Tagovi: