Zašto biskvit padne kad se ispeče

Zašto biskvit padne kad se ispeče

Saznajte zašto se biskvit spusti tijekom pečenja i kako to izbjeći

Najjednostavniji biskvit sastoji se od jaja, šećera i brašna u jednakim omjerima. Stoga, ako stavite jedno jaje, morate nadodati tri žlice brašna i 3 žlice šećera. U gramima, ako jedno srednje jaje teži do 45 g, dok žlica brašna i šećera iznosi 15 g, tada je potrebno na jedno jaje dodati 3 žlice brašna i šećera kako bi omjeri bili pogođeni. Napravili ste sve prema receptu i biskvit se spustio? Zašto? Postoje dva osnovna razloga zašto nam se biskviti spuste.

Prvi razlog je jako miksanje sastojaka. Pretjeranim miksanjem dobit ćemo prerijetku smjesu koja nema gustoće. Drugi razlog je dodavanje ulja. Ulje će učiniti smjesu sočnijom, no isto tako može ju i otežati, što će onemogućiti pravilno dizanje biskvita. Ukoliko želite dobiti masniju i sočniju verziju biskvita, rada ćete u jedno jaje dodati 3 žlice samoga ulja. Također postoji i varijanta gdje u smjesu dodajete jogurt koji daje spužvastu teksturu. Potrebno je podosta prakse kako bi se usavršila smjesa, stoga je potrebno voditi računa o tome što i kako stavljate.

Recept za savršeni biskvit

Ponekad uspije, ponekad ne. Koja je tajna za dobivanje savršenog biskvita? Istina je da postoje određeni trikovi koje je potrebno zapamtiti kada pripremate torte ili kolače s biskvitom. Kako dobiti savršen biskvit? Krenimo od pripreme. Ukoliko u samome receptu nije drugačije navedeno, potrebno je odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Nakon odvajanja, bjelanjke je potrebno staviti u suhu posudu. Bjelanjci će se istući u čvrsti snijeg, toliko čvrsti da će se držati za posudu čak i ako ju okrenete naglavačke.

Žumanjke ćete umutiti pjenasto sa određenim postotkom šećera, i postepeno ćete u smjesu dodavati druge sastojke. Prije dodavanja mokre sastojke, brašno kao i prašak za pecivo obavezno promiješajte skupa i prosijate. Bjelanjke ćete sada dodati polagano u žumanjke, lagano miješajući s pjenjačom kako bi se bolje sjedinilo. Imajte na umu da biskvit mora ići u prethodno zagrijanu pećnicu, stoga zagrijte svoju pećnicu na 180 stupnjeva kako bi bila spremna. Kada stavite smjesu u kalup za pečenje i pećnicu, vodite računa o tome da ne otvarate svako malo.

Trikovi za savršeno pečeni biskvit

Navedeno je kako bi se biskvit trebao peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok ne poprimi lijepu boju. Pećnica se ne bi smjela otvarati barem do pola pečenja, stoga zaboravite na trikove s guranjem čačkalice u smjesu kako bi vidjeli da li je pečena ili ne. Potrebno je imati na umu da smjesa za biskvite zahtjeva dobru pripremu prije pečenja, a ovo se ne odnosi samo na recept, već i na biranje kalupa. Prije nego krenete u pripremu biskvita važno je znati u kojem kalupu će se on peći. Upravo kalup igra veliku ulogu u tome koliko će se biskvit dići tijekom pečenja.

Osim kalupa, potrebno je razmisliti i o tome na čemu će se smjesa peći. Možete birati između papira za pečenje, kao i premazivanja kalupa s maslacem i malo brašna. Na što je još potrebno obratiti pažnju kod izrade smjese? Kada se smjesa napravi, ona ne smije dugo stajati, već ju je potrebno što prije staviti peći. Kada radite smjesu, imajte na pameti da bi sastojci trebali biti sobne temperature - jer ako nisu, možete dobiti nejednako pečene biskvite. Za kraj, nemojte miješati nasilno, već sjedinite smjesu veoma nježno. Prejako miješanje može rezultirati nabitim i teškim biskvitima.


Tagovi: