Zaštita od hakerskih napada

Tech

Kako se odjaviti sa gmaila

Dostupnost, demokratičnost, decentraliziranost, ekonomski rast i moderna tehnologija neke su od glavnih prednosti kriptovaluta kao najpoznatije vrste digitalnog novca. Iz dana u dan ili točnije iz minute u minutu sve je više korisnika kripta kao sredstva transakcija ili štednje, upravo zbog navedenih karakteristika. Ipak, sve te prednosti kripta vrlo lako postaju najveće mane i razlozi za raspadanje velikih kripto kompanija.

Najčešće kao posljedica hakerskih napada ili bankrota uslijed lošeg poslovanja. Demokratičnost i decentraliziranost u očima kritičara vrlo brzo poprimaju epitet pravne nereguliranosti, dok široka dostupnost i veliki novac koji se vrti preko blockchaina prerastaju u preveliku metu za hakerske napade. Mnoge od ovakvih kritika zaista i jesu opravdane, budući da kibernetički kriminal kroz kripto raste gotovo usporedno s porastom njegovih korisnika. Objektivni pokazatelji poput podataka onih AtlasVPN-a pokazali su da se broj hakerskih napada u 2022. udvostručio u odnosu na prethodne dvije godine, što je rezultiralo gubitkom od nešto manje od 2 milijarde dolara. Pozitivna strana ove priče je što ovakvi podaci ne znače da što prije treba izaći iz digitalnog trgovanja novcem, ovo samo znači da treba osigurati svoju internetsku imovinu, a najbolji način za to, definitivno, su hardware kripto walleti poput Mitilene.

Opasnost bankrota kripto kompanija

Pored hakerskih napada i kibernetičko kriminala u posljednje vrijeme postao je aktualan još jedan problem; uvelike vezan uz pravnu reguliranost te prava i zaštitu korisnika kriptovaluta. Taj problem je bankrot kripto komapnija, odnosno pitanje što s novcem koji su korisnici uložili onda kada stranica ili kripto kompanija preko koje su ulaganja nastala propadne. Vrlo aktualan slučaj je Celsius Network-a, internetskog giganta koji je nedavno obustavio bilo kakvo podizanje, razmjenjivanje i sve transakcije preko svoje platforme, zbog bankrota. Kolaps te firme postao je još kontroverzniji onda kada su njeni odvjetnici argumentirali da su se korisnici „odrekli“ svih prava na imovinu onda kada su novac uložili u platformu.

Nažalost, odvjetnici možda imaju pravo budući da u „Uvjetima pružanja usluge“ koju su korisnici prihvatili tako i piše (vjerojatno je zanemariv broj ljudi uopće pročitao ijednu riječ prije nego je žurno kliknuo „Accept“ – potez koji gotovo svi radimo svakodnevno). Celsius Network je optužen za provođenje takozvane Ponzijeve sheme budući da su novcem od novih korisnika plaćali dugove prema starijim korisnicima, sve do posljedičnog bankrota. Budućnost slučaja Celsius Networka sad ovisi o suđenju, koje će trajati godinama ili desetljećima, a povrat ulaganja korisnika koji nemaju privatni ključ vjerojatno će ostati daleki san u dogledno vrijeme.

„Hladno“ rješenje

Ipak, kao što je rečeno ranije, ovi događaji zaista nisu razlog za odustajanje od ulaganja u kripto, budući da je blockchain tehnologija izvjesno budućnost svjetskih financija. Kripto, unatoč određenim problemima, nudi objektivno mjerljive prednosti te je u njega uloženo previše sredstava da bi ikada nestao. Ono što je potrebno jeste, osigurati svoj novac od situacija opisanih u ovom članku. Bez konkurencije, najbolji način za osiguravanje svoje kripto imovine su „hladni“ hardware-ski novčanici ili walleti. To je vrsta offline novčanika koji sadrži Vaš privatni ključ (private key), odnosno individualizirani kod koji daje neograničeni pristup novcu samo osobi koja je vlasnik sredstava. Hardware wallet je ustvari USB priključak koji sadrži Vaše podatke u fizičkom obliku, što onemogućuje hakerske napade, uz to posjedovanje privatnog ključa onemogućuje kompanije da pristupe Vašem kriptu budući da ste mu samo Vi vlasnik. Kako samo Vi imate pristup osiguranom kriptu, bankrot kompanije ne može utjecati na Vas ni u kojem obliku. Vrhunski izbor za Vaš kripto novčanik je Mitilena preko kojega možete svakodnevno vidjeti status računa ili primati novac bez da ikome pokažete Vaš privatni ključ, također, uz Mitilenu možete vidjeti status računa bez da USB wallet priključite na uređaj na kojem je pohranjen Vaš privatni ključ.