Zaduha – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Zaduha - uzrok, simptomi, liječenje

Zaduha – što ju uzrokuje?

Osjećaj pri kojem možete iskusiti stiskanje u prsima i gubitak daha naziva se zaduha. Kratkotrajnu zaduhu obično izaziva fizička aktivnost ili vježbanje jačeg intenziteta kada vaše tijelo ne dobiva dovoljno kisika. To se može dogoditi i ako boravite na većoj visini gdje je zrak razrijeđen. Uzrok mogu biti i razna zdravstvena stanja od kojih su neka: zatajenje srca, nizak tlak, upala pluća, ugrušak u plućima, kolaps pluća, trovanje ugljičnim monoksidom, alergijska reakcija, stres ili tjeskoba, ekstremne temperature, pleuralni izljev te kronične plućne bolesti.

Ozljeda pluća ili nagli gubitak krvi također mogu izazvati otežano disanje kao i strano tijelo u dišnom putu. Ako vam se gubitak daha događa kroz duži vremenski period liječnik će zaključiti da je to kronična zaduha. Neki od uzroka takvog stanja su: kronične plućne bolesti, problemi sa tjelesnom kondicijom, rak pluća, plućna hipertenzija, gojaznost, tekućina u plućima, bolesti srca i astma koja može biti uzrok i kratkotrajne i kronične zaduhe.

Zaduha – koji su simptomi?

Kao glavni simptom navodi se otežano disanje koje može biti samo kratkotrajno, nakon naporne aktivnosti, ili kronično koje obično traje duži vremenski period. Kod blažih slučajeva muči vas osjećaj manjka zraka u plućima dok se kod težih slučajeva javlja osjećaj gušenja. U oba slučaja može se javiti osjećaj pritiska u prsima. Zaduha nakon napornog vježbanja ili fizičke aktivnosti relativno je uobičajena i razumljiva, no u nekim je slučajevima svakako preporuka posjetiti liječnika.

Ako se nađete u nekoj od sljedećih situacija svakako potražite liječničku pomoć: ako nakon vaše uobičajene tjelesne aktivnosti ostajete bez daha puno ranije no što je to uobičajeno, ako ste ostali bez daha nakon aktivnosti koju ste inače obavljali bez ikakvih poteškoća te ako vam se javi zaduha bez ikakvog objašnjenja i očitog uzroka. Ukoliko imate astmu obavezno se savjetujte s liječnikom o koracima koje morate poduzeti. Kako bi prevenirali pojavu zaduhe izbjegavajte područja zagađenog zraka, održavajte umjerenu tjelesnu težinu i izbjegavajte prevelika naprezanja.

Zaduha – načini liječenja

Zaduha se prvenstveno tretira liječenjem nekih od njenih uzroka. Tri glavna uzroka iziskuju individualan pristup liječenju zaduhe.

Prehrana i vježbanje; pretilost i teškoće u balansiranju vaše tjelesne težine ozbiljni su uzroci te kontroliranjem vaše prehrane možete značajno smanjiti simptome. Čak i umjeren gubitak težine, bez ikakvog vježbanja može značajno smanjiti simptome zaduhe. Ako dugotrajno patite od ovakvog stanja, savjetujte se s liječnikom o planu vježbanja.

Rehabilitacija pluća; mnoga specifična stanja pluća iziskuju pažnju pulmologa, liječnika specijaliziranog za bolesti pluća. Takva stanja mogu dovesti do potrebe za posebnim prijenosnim spremnikom kisika koji će vam pomoći da ne ostanete bez daha. Znanstvena istraživanja potkrepljuju ovu metodu kod simptoma zaduhe koja može uvelike pomoći u borbi sa plućnim bolestima. Rehabilitacija srca; kako je zaduha jedan od glavnih simptoma zatajenja srca, pokazuje nam kako je srce preslabo da bu pumpalo dovoljno krvi bogate kisikom. Rješavanjem ovog problema benefiti su višestruki. No to ponekad može značiti i ugradnju umjetne srčane pumpe koja pomaže srcu.

Tagovi: