Začepljen nos – Kako liječiti začepljeni nos

Začepljen nos - Kako liječiti začepljeni nos

Začepljen nos - uzrok

Začepljen nos, poznato i kao nazalna kongestija, je stanje u kojem se nosni prolazi sužavaju ili blokiraju, te je s time otežan normalan protok zraka kroz nos. Ovo može rezultirati s osjećajem otežanog disanja kroz nos, osjećajem pritiska ili punoće u nosu te povećanom proizvodnjom sluzi. Začepljen nos može biti uzrokovan različitim faktorima. Infekcije respiratornog sustava, poput gripe i prehlade, često uzrokuju oticanje sluznice nosa i povećanu proizvodnju sluzi, što dovodi do začepljenja nosa. Upala sinusa može dovesti do začepljenja nosa. Sinusitis obično nastaje kao komplikacija prehlade, alergija ili infekcije, a može uzrokovati oticanje sluznice nosa i blokiranje sinusa. Alergijska reakcija na tvari kao što su pelud, prašina, plijesan ili životinjska dlaka može uzrokovati oticanje sluznice nosa i začepljenje. Polipi u nosu su benigni izrasline koje mogu blokirati nosne prolaze i uzrokovati otežano disanje. Ako nosna pregrada nije pravilno centrirana, može ometati normalan protok zraka i uzrokovati začepljenje nosa. Neke vrste lijekova, poput vazokonstriktora, mogu uzrokovati privremeno suženje krvnih žila u nosu i dovesti do začepljenja. Suhi zrak može isušiti sluznicu nosa, što dovodi do iritacije i začepljenja.

Začepljen nos - simptomi

Začepljen nos je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se svi suočavamo, a može se pojaviti tokom cijele godine neovisno o vremenu i temperaturi. Uobičajeni simptomi začepljenog nosa su osjećaj otežanog ili blokiranog protoka zraka kroz nos, osjećaj pritiska ili punoće u sinusima i nosu, natečena i upaljen sluznica nosa, što može dodatno otežati disanje, povećana proizvodnja sluzi, što može rezultirati curenjem nosa ili osjećajem sluzi koja se nakuplja u nosu, problemi sa spavanjem zbog otežanog disanja kroz nos, što može rezultirati nesanicom, buđenjem usred noći ili osjećajem umora tijekom dana, promjene u mirisu i okusu, glavobolja, nelagoda oko nosa i čela, te kašalj. Ukoliko primijetite neke od ovih simptoma koji se vežu uz začepljen nos, veoma je bitno odmah posjetiti svojeg liječnika kako bi Vam pomogao oko liječenja. Postoje razni načini kako možete se riješiti začepljenog nosa, a u sljedećem dijelu ćemo otkriti kako možete u brzom roku izliječiti ovaj problem.

Začepljen nos - liječenje

Začepljen nos je čest simptom koji može biti uzrokovan različitim faktorima kao što su prehlada, alergije, sinusitis ili drugi respiratorni problemi. Postoje razni načini kako se može začepljen nos izliječiti. Upotreba slane otopine ili izotoničnih nazalnih sprejeva može pomoći u ispiranju sluzi i otvaranju nosnih prolaza. Možete kupiti gotove slane sprejeve u ljekarnama ili sami pripremiti slanu otopinu miješanjem čajne žličice soli u šalici tople vode. Koristite štrcaljku ili poseban uređaj za ispiranje nosa kako biste nježno ubrizgali otopinu u jednu nozdrvu i pustili je da izađe iz druge nozdrve. Udisanje tople pare može pomoći u otvaranju začepljenih nosnih prolaza. Možete uzeti vrući tuš ili napraviti inhalaciju pare preko posude s toplom vodom. Pazite da ne budete previše blizu vruće vode kako biste izbjegli opekline. Održavanje hidriranosti pomaže u razrjeđivanju sluzi i olakšava izbacivanje iz nosa. Pijte dovoljno vode i izbjegavajte dehidrirajuće napitke poput alkohola i kofeina. Suhi zrak može pogoršati začepljenje nosa. Upotreba ovlaživača zraka ili postavljanje posude s vodom blizu izvora topline, poput radijatora, može pomoći u vlaženju zraka u prostoriji. Stavljanje toplih obloga preko nosa i sinusa može pomoći u smanjenju upale i otvaranju začepljenih prolaza, a za to možete koristiti tople ručnike ili tople obloge.


Tagovi: