Vitamin B7 – cijena, nuspojave, gdje kupiti

Ljepota i zdravlje

Vitamin B7 - cijena, nuspojave, gdje kupiti

Vitamin B7 (biotin), čemu služi i koja je njegova uloga

Vitamin B7, također poznat kao biotin, dio je B kompleksa. Ovaj vitamin topiv u vodi neophodan je za nekoliko važnih tjelesnih funkcija. Prvenstveno je povezan s proizvodnjom glikogena i održavanjem proizvodnje proteina. Podržava niz enzima uključenih u razgradnju ugljikohidrata i masti, a također pomaže u održavanju zdravlja očiju i jetre. Općenito utječe na dobrobit živčanog sustava, zbog čega se mora uključiti u svakodnevnu prehranu. Ima važnu ulogu u proizvodnji energije, a jedna od njegovih glavnih funkcija je neutralizacija kolesterola. Djeluje u sintezi masnih kiselina, sprječava isušivanje kože, čineći je duže zdravom.

Poznat je i kao vitamin ljepote jer ima niz prednosti kada je izgled u pitanju. Naime, povezuje se s poboljšanjem izgleda kože, kose i noktiju. Neke studije sugeriraju da vitamin B7 pomaže u kontroli razine glukoze u krvi i da je koristan kod osoba koje pate od dijabetesa. Ovaj vitamin je važan tijekom trudnoće jer utječe na normalan rast fetusa. Među raznim funkcijama vitamina B, njegov učinak na živčani sustav i sintezu masnih kiselina u tijelu čini ga vrlo istaknutim u održavanju zdravlja.

Koja hrana sadrži vitamin B7

Poznavajući prednosti koje vitamin B7 ima u prehrani, važno je znati koje namirnice sadrži. Najviše ga ima u žumanjku, punomasnom mlijeku. Također se nalazi u ribi, piletini, svinjetini, smeđoj riži, rajčicama, salati, mrkvi, krumpiru, orašastim plodovima, lješnjacima, bananama i bademima. Neka hrana može sadržavati protein zvan avidin (prisutan u jajima i majonezi) koji se veže na biotin i tako smanjuje njegovu apsorpciju. Stoga treba paziti na njihovu konzumaciju. Popularni vitaminski dodaci biotina, koji se mogu pronaći u ljekarnama i online trgovinama po pristupačnim cijenama, osiguravaju dobrobit organizma.

Posebno su važni za one koji žive užurbanim načinom života, gdje ima puno stresa, a nema dovoljno vremena za uravnotežene obroke. Uoče li se promjene u strukturi i kvaliteti kose i kože potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi se obavile pretrage i procijenila potreba za dodacima. Iako se smatra savršenim saveznikom za one koji žele poboljšati izgled i zdravlje kose, kao i svaki drugi nutrijent, vitamin B7 ne treba uzimati previše.

Vitamin B7, preporučeni unos i nedostatak u organizmu

Iako je vitamin B7 topiv vitamin, njegov višak u tijelu može uzrokovati nuspojave u tijelu. Naime, može dovesti do akni, alergijskih reakcija, mučnine i proljeva. Apsorpcija vitamina B7 odvija se u tankom crijevu i izlučuje se mokraćom. Iako se vitamin B7 nalazi u velikom broju namirnica, određena skupina ljudi može imati manjak. Naime, njegov nedostatak u organizmu povezuje se s raznim bolestima, poput neuroloških problema, a studije dokazuju dobrobit suplementacije biotina kod osoba s nutritivnim problemima. Nedostatak biotina prisutan je kod osoba s rijetkim genetskim poremećajima, alkoholičara, trudnica.

Kada je mala količina vitamina B7 prisutna u tijelu, to se odražava u promjenama u izgledu kose i kože. Također može uzrokovati dermatitis, suhu kožu, promjene na središnjem živčanom sustavu, konjuktivitis, bolove u mišićima i visok kolesterol. Ali među najupečatljivijim nuspojavama su nelagoda u želucu i iritacija kože. Potrebna razina unosa ovisi o dobi. Preporučena dnevna doza za odrasle je 30 mcg.

Tagovi: