Vesicare – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Vesicare - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Vesicare je lijek za urinarne tegobe zbog prekomjerno aktivnog mjehura

Inkontinecija, učestalo i neodgodivo mokrenje prati neke bolesti i starenje. Vesicare je lijek za urinarne tegobe zbog prekomjerno aktivnog mjehura za odrasle i bolesnike starije dobi. Lijek bolesniku pomaže kontrolirati potrebu za mokrenje na način da duže zadrži urin u mjehuru. Uz ovaj lijek vam urin neće iznenada pobjeći prije nego stignete do toaleta. Djeci od 2 - 18 godina se ovaj lijek daje samo kod neurogenog prekomjerno aktivnog dertruzora, nevoljno stezanje mjehura, koje treba liječiti.

Vesicare se kod mlađe populacije daje samo za navedena stanja koja mogu biti urođena ili posljedica oštećenih živaca mjehura, jer ako se to stanje ne liječi, mogu nastati oštećenja bubrega ili mjehura. Djeci mlađoj od 2 godine se ovaj lijek ne daje. Lijek je u obliku suspenzije koja se nikako ne smije uzimati s hranom ili drugim pićima (sokovi, čajevi, kava i drugi napitci), samo s vodom. Lijek se ne preporučuje niti u trudnoći (ako nije nužno) niti za vrijeme dojenja.

Vesicare u interakciji s drugiim lijekovima

Kada god za neku tegobu dobijete neki novi lijek, trebate obavijestiti svoh liječnika koje lijekove već uzimate za neke druge tegobe, jer lijekovi međusobno djeluju tako da oslabe ili pojačaju djelovanje drugog lijeka, a uvelike ta interakcija među lijekovima utječe na nuspojave lijekova. Vesicare u interakciji s drugim lijekovima jednako može reagirati. Ovaj lijek može smanjiti učinak nekih lijekova za probavu (metlokopramid i siklosporid), dok kolinegireci mogu smanjiti učinak ovog lijeka, a antikoleginerici i ovaj lijek pojačavaju djelovanje zajedno.

Vesicare može imati smanjeno djelovanje ako uzimate neke lijekove za HIV, neke antimikotike protiv gljivičnih infekcija, neke antivirusne lijekove, neke lijekove za liječenje hipertenzije ili srčanih aritmija. Djelovanje lijeka mogu smanjiti i bifosfonati jer mogu izazvati ili pogoršati upalu gušterače ili jednjaka. Ovaj lijek može izazvati omaglicu i druge smetnje s vidom, umor i pospanost, a u kombinaciji s drugim lijekovima najbolje je da ne vozite dok se smetnje ne ublaže i stanje ne stabilizira.

Vesicare i moguće nuspojave

Ako se pojavi alergijska reakcija na lijek praćena osipom, koprivnjačom, mjehurima i ljuštenjem kože ili oticanjem, uz teško disanje, nemojte čekati da padnete u anafilaktički šok, odmah se javite svom liječniku. Vesicare i moguće nuspojave treba shvatiti ozbiljno iako se one ne moraju pojaviti kod svakog bolesnika koji uzima ovaj lijek. Česte nuspojave su suha sluznica usta, zamagljen vid, nadutost, nelagoda ili bol u trbuhu, mučnina, žgaravica, zatvor, podrigivanje i drugi probavni problemi.

Vesicare rjeđe izaziva urinarne infekcije, poremećaj okusa, pospanost, umor, suhoću oka ili nosne šupljine, suho grlo, suhu kožu, refluks (podizanje želučane kiseline), otežano mokrenje i oticanje nogu. Rjeđe može izazvati nakupljanje tvrde stolice u debelom crijevu, nemogućnost pražnjenja mokraće iz mjehura, glavonolju, omaglicu, povraćanje i osip kože sa svrbežom. Alergijske reakcije, halucinacije i smetenost se javljaju vrlo rijetko. Zabilježeni su još poremećaji apetita, porast kalija u krvi i nenormalan srčani ritam, očni tlak, problemi s glasom, poremećaji jetre, bubrega i mišićna slabost.


Tagovi: