Što je venepunkcija

Ljepota i zdravlje

Što je venepunkcija

Venepunkcija je postupak kojim se vadi krv

Gotovo da nema osobe koja u svoj životnom vijeku nije trebala vaditi krv. No, mali broj ljudi zna da se pretraga vađenja krvi dobiva postupkom koji se zove venepunkcija. Venepunkcija je riječ koja je nastala spajanjem riječi vena, što je ime krvne žile koja vraća krv u srce te riječi punkcija, što bi doslovno bilo prevedeno kao ubadanje nekim instrumentom, najčešće iglom, u venu. Uzimanje krvi na taj način može se koristiti u razne medicinske svrhe, no najčešće je u svrhu vađenja krvi za razne pretrage kao što je izrada kompletne krvne slike, provjera razine nekih minerala i sličnih komponenti u krvi, razine hormona u krvi i mnoge druge. Najčešće mjesto na kojem se krv uzima je vena lakatnog pregiba i to na način da se prije vađenja krvi nadlaktica ruke na kojoj se uzima uzorak krvi priveže gumenom trakom kako bi se stvorio tlak koji će olakšati postupak uzimanja krvi.

Venepunkcija se izvodi od strane medicinskog osoblja

Venepunkcija se izvodi osim prilikom vađenja krvi za laboratorijske pretrage i u slučajevima kada je potrebna intravenozna primjena nekog lijeka, no isto tako se radi i prilikom transfuzije krvi. Venepunkcija je također postupak koji se koristi kada osoba želi darovati krv, no tada je trajanje tog procesa nešto dulje nego je to slučaj s običnim vađenjem krvi jer se ipak radi o količini do 500 mililitara. Venepunkcije izvode medicinski obrazovane osobe, bilo da se radi o laboratorijskim tehničarima unutar biokemijskih laboratorija kada je u pitanju vađenje krvi ili da se radi o medicinskim sestrama i tehničarima. Također, i liječnici su obučeni kako izvoditi tad proces, no najčešće ćete taj proces doživjeti od strane ranije navedenog medicinskog osoblja. Prije nego što se izvede proces venepunkcije potrebno je procijeniti stanje vena bolesnika, kao i njegovo psihofizičko stanje koje se odnosi na mogućnost pojav nesvjestice zbog straha od tog postupka. Također, važno je provjeriti rizik od krvarenja ukoliko postoji sumnja na hemofiliju, trombocitopeniju ili ukoliko je osoba na antikoagulantnoj terapiji.

Venepunkcija je važan dijagnostički postupak

Prije nego što se izvede venepunkcija, za mnoge je krvne pretrage potrebno biti na tašte, odnosno, osoba ne smije konzumirati ništa osim vode. Medicinsko osoblje prije postupka uzimanja krvi određuje venu iz koje će vaditi krv, te prije nego dođe do uboda iglom u krvnu žilu dezinficiraju to područje pomoću medicinskog alkohola kako bi se uništili potencijalni mikrobi koji bi mogli utjecati na rezultate pretrage krvi. Venepunkcija obično traje vrlo kratko, svega minutu do dvije, ovisno o tome koja je količina krvi potrebna za određenu pretragu radi koje je bolesnik upućen na tu vrstu pretrage. Iako je najčešće mjesto vađenja krvi ono na području lakatnog pregiba, ponekad to nije moguće zbog lošeg stanja krvnih žila, nekih bolesti ili neke slične situacije pa tada medicinsko osoblje donosi odluku o nekom drugom mjestu na kojem će moći izvaditi količinu krvi iz vene koja im je potrebna za uspješnu analizu krvi koja će dati uvid u krvnu sliku pojedinca.

Tagovi: