Vaterpolo pravila

Sport

Vaterpolo pravila

Vaterpolo pravila vezana za timove i utakmice

Postoje razna vaterpolo pravila, a neka od njih su vezana za same timove i utakmice. U vaterpolu se svaki tim ima 13 igrača uključujući 6 zamjenskih igrača. Oni mogu ući u igru u bilo kojem trenutku iz svoje zine isključenja ( izvan gol linije), sve dok je momčad u posjedu lopte. U vodi se istovremeno nalaze vratar i šest igrača. Ovo pravilo vrijedi za svaku momčad. Golman uglavnom nosi kapu s brojem 1, crvene boje.

Ostali igrači nose kapice s brojevima od 2 do 13. Domaći tim nosi svijetle, a gostujući tim nosi tamne kapice. Igrači ni pod kojim uvjetima ne smiju nositi mokra odijela koja su napravljene za plivanje i koja smanjuju otpornost vode. Vaterpolo pravila utakmicu dijele na 4 razdoblja od po 8 minuta u stvarnom igranju. Ova razdoblja su razdvojena razdobljima odmora od dvije minute, osim između 2. i 3. razdoblja kada je odmor 5 minuta. Svaka momčad može zatražiti dva timeouta od jedne minute u utakmici.

Vaterpolo pravila vezana za igrače i za organizaciju napada

Postoje određena nepisana vaterpolo pravila koja se uglavnom odnose na to kako igrači igraju sam vaterpolo. Igrači se obično organiziraju u polukrug, 5 do 7 metara od protivničkog gola s igračem u sredini ( naziva se pivot). Ova pozicija je sasvim posebna jer je igrač okrenut prema svojim suigračima, te stoga okreće leđa protivničkom vrataru. Njegova uloga je primiti dodavanje te se okrenuti oko obrambenog igrača kako bi zabio gol iz blizine.

Suđenje u vaterpolu je prilično teško, jer se pod vodom gotovo ne vidi što se događa. Nije rijetkost vidjeti kako dvojica igrača nestaju u zapjenjenoj vodi na sekundu dvije. U ovakvoj situaciji sudac teško može procijeniti tko je napravio faul. Jedno od vaterpolo pravila se odnosi i na samu organizaciju napada. Svaka momčad, čim preuzme loptu u posjed ima najviše 30 sekundi za pucanje na gol. Nakon udarca broj tih 30 sekundi se poništava. Također se resetira ako je igrač druge momčadi isključen.

Ostala vaterpolo pravila

Vaterpolo pravila definiraju sve aspekte vaterpolo igre. Definiraju i što je to sve faul te koji su dueli dozvoljeni tijekom igre. Dopušteno je tzv. punjenje na igraču koji ima loptu. To podrazumijeva različite manevre prema tom igraču, osim udaraca usmjerenih u glavu. Nadalje, vaterpolo pravila definiraju i kako se lopta smije koristiti tijekom igre. Loptom se mora rukovati jednom ruko ( osim vratara). Ne smije biti pod vodom.

Igrač se ne smije osloniti ni na jedan dio bazena tijekom trajanja igre. Zabranjeno je udarati loptu šakom te bacati vodu na protivnika. Prekršaj napravljen nad napadačem u zoni 5 metara, sankcionira se kaznom izvođenja kaznenog udarca na liniji 5 metara od gola. Svaki grubi prekršaj se kažnjava s 20 sekundi isključenja. Ako pojedini igrač napravi tri ozbiljna prekršaja tada biva isključen do kraja meča. Važno je da svi sudionici vaterpolo utakmice nauče sva pravila, kako bi svaka utakmica prošla u najboljem redu.

Tagovi: