Vanmaterična trudnoća – uzrok, simptomi, liječenje

Vanmaterična trudnoća - uzrok, simptomi, liječenje

Vanmaterična trudnoća uzrok

Vanmaterična trudnoća ili kako se medicinski naziva ektopična trudnoća je kada se plod smješta izvan maternice, a najčešće u jajovodu, na jajniku, na potrbušini ili na vratu maternice. Ovakve se trudnoće događaju kod inseminacije jer se inseminacija i umjetno oplođivanje odvija u jajovodu, pa ukoliko jajnci i jajovodi ne obavljaju svoju funkciju neće moći niti potisnuti oplođeno jajašce u maternicu kako bi se ono pravilno smjestilo u stijenku maternice.

Uzrok mogu biti i operatvni zahvati na jajovodima koji su operativnim zahvatom izgubili na funkciji. Ujedno uzrok mogu biti i razne bolesti poput endometrioza, te spolno prenosive bolesti koje nisu liječene poput klamidije ili gonoreje jer one mogu izazvati upalnu bolest zdjelice. Upala zdjelice ostavlja trajne posljedice na reproduktivni sustav žene i može biti uzrok vanmaterične trudnoće.

Upale jajovoda, nepravilna pokretljivost jajovoda, kromosomska abnormalnost ploda, lijekovi za poticanje ovulacije, pušenje, progesteronska kontracepcija, namjerni pobačaji, prethodna vanmaterična trudnoća uzroci su koji dovode do pojava ektopična trudnoća.

Vanmaterična trudnoća simptomi

Vanmaterična trudnoća e z aženu izuzetno opasna jer može izazvati obilna krvarenja u kojima su presudne minute za spas života žene. Stoga je izuzetno važno paziti na simptome koji bi mogli upućivati na vanmateričnu trudnoću. Žene koje su imale inseminaciju će kontrolirati stanje nakon tog postupka pa će liječnik pregledati sve reproduktivne organe kako bi isključio ovu mogućnost.

Kako kod vanmaterične trudnoće plod ne preživi dugo, tijelo ne izlučuje hormone HCG pa žena u mnogim slučajevima nije ni svjesna da je trudna. Glavni simptom su bolovi i krvarenje koje nije uobičajeno, ali i izostajanje krvarenja. Ukoliko se bolovi javljaju na jednoj strani donjeg dijela trbuha, izostala je menstruacija nemojte čekati nego odmah posjetite svog ginekologa koji može spriječiti opasne posljedice.

Kao simptom se mogu pojaviti i bolovi u vratu i ramenima, a moguće su i mučnine. Bol može biti nagla u slučaju prsnuća jajovoda i količina krvarenja može biti obimna pa je svaka sekunda dragocjena u spašavanju života žene kod koje se vanmaterična trudnoća zakomplicirala.

Vanmaterična trudnoća liječenje

Vanmaterična trudnoća se liječi na način da se spašava zdravlje žene jer plod koji se usadio nije živ pa je potrebno kirurškim putem otkloniti neživi plod. U nekim slučajevima kada nije došlo do puknuća jajovoda, težih krvarenja moguće je da će žena biti smještena u bolnicu na promatranju te će se čekati da se vanmaterična trudnoća sama resorbira, razgradi. U takvim će se slučajevima prirodnim putem maternica i jajovodi očistiti sami bez kirurškog zahvata, no to je moguće samo uz nadzor liječnika.

Moguće je i da će lijekovima kod žena koje su stabilne potaknuti samorazgrađivanje neživog ploda koji će prirodnim putem biti izbačeno iz tijela žene. Ovo je moguće naravno kada ne postoji puknuća jajovoda ili težih krvarenja. Međutim, ukoliko je došlo do puknuća jajovoda ili težih krvarenja neophodan je kirurški laparaskopski zahvat kojim će se izvaditi plod, pa čak i dijelovi jajovoda. Nakon jedne ovakve trudnoće mogućnost da se ponovo dogodi vanmaterična oplodnja je moguća više nego kod drugih žena, ali mogućnost za novu implantaciju i normalnu zdravu trudnoću postoji kao i kod drugih žena.


Tagovi: