Što je vakcinacija

Ljepota i zdravlje

Što je vakcinacija

Vakcinacija – definicija

Vakcinacija je medicinski postupak kod kojeg se koriste određeni antigen materijali koji se unose u tijelo kroz cjepivo kako bi se potaknuo imunološki sustav tijela na stvaranje zaštite protiv specifične zarazne bolesti. Kada se cjepivo ubrizga u tijelo, imunološki sustav prepoznaje te čestice bolesti kao strane tvari i pokreće imunološki odgovor kako bi se borio protiv njih. Tijelo tada stvara antitijela koja su usmjerena protiv određenih dijelova bolesti koje se nalaze u cjepivu Ova antitijela pomažu tijelu da se obrani od bolesti ako kasnije dođe u kontakt s tom bolesti. Obično se provodi cijepljenje kako bi se spriječile zarazne bolesti poput ospica, zaušnjaka, rubeole, hepatitisa B, HPV-a, gripe i mnogih drugih. U mnogim zemljama se provodi rutinska vakcinacija djece, a odrasli mogu biti cijepljeni kako bi se zaštitili od bolesti. Ovo je jedno od najučinkovitijih mjera prevencije zaraznih bolesti, uz mjere poput pravilne higijene ruku, nošenja maski i socijalne distance.

Vakcinacija – povijest

Vakcinacija je započela u Kini i Indiji prije nekoliko tisuća godina, kada su se ljudi protiv variole cijepili ubrizgavanjem suhe korice osoba koje su preboljele tu bolest. Ovaj postupak nazvan je variolacija i bio je vrlo rizičan jer su osobe mogle umrijeti od same bolesti. U 18. stoljeću je jedan engleski liječnik, Edward Jenner, primijetio da krave koje su preboljele bolest sličnu velikim boginjama, kravlje boginje, nisu se razboljele od velikih boginja kada su bile izložene toj bolesti. Iz ovog je zaključio da je preboljenje kravljih boginja pružilo imunološku zaštitu od velikih boginja. Jenner je tada proveo eksperiment u kojem je uzeo tekućinu iz mjehura krave zaražene kravljim boginjama i ubrizgavao ju u ljude kako bi ih cijepio. Nakon što je dokazao da ova metoda odnosno vakcinacija štiti ljude od velikih boginja, ovaj se postupak proširio diljem svijeta. Kasnije su razvijene vakcine za druge bolesti poput ospica, poliomijelitisa i hepatitisa B.

Vakcinacija – vrste

Postoji nekoliko vrsta vakcinacija koje se razlikuju prema načinu na koji se proizvode i kako djeluju u tijelu. Vakcinacija se dijele na sljedeće vrste:

Živa cjepiva koje se proizvode korištenjem živih, oslabljenih verzija virusa ili bakterija koje mogu uzrokovati bolest. Vrlo su učinkovite jer potiču snažan imunološki odgovor, no mogu biti opasne za ljude sa slabim imunitetom.
Inaktivirana cjepiva se proizvode korištenjem mrtvih virusa ili bakterija koji su prethodno bile tretirane kako bi izgubili svoju prvobitnu ulogu. Manje su učinkovite od živih, oslabljenih cjepiva, ali su sigurnije i mogu se koristiti za ljude s oslabljenim imunitetom.
Podjedinica, konjugate i rekombinantna cjepiva se proizvode korištenjem samo dijelova virusa ili bakterija koje uzrokuju bolest.
Cjepiva na temelju virusne vektora koriste modificirane viruse koji su bezopasni za ljude kako bi prenijeli genetski materijal za proteine ​​virusa koji uzrokuje bolest. Ova vrsta je učinkovita u stvaranju snažnog imunološkog odgovora.
mRNA cjepiva koriste RNA molekule kako bi instruirale tijelo da proizvodi proteine ​​koji su prisutni na virusu koji uzrokuje bolest. Tijelo tada stvara imunološki odgovor na ove proteine, što pomaže u stvaranju imuniteta protiv virusa.

Tagovi: