Vaginalne gljivične infekcije – uzrok, simptomi i liječenje

Vaginalne gljivične infekcije - uzrok, simptomi i liječenje

Vaginalne gljivične infekcije se često nazivaju skupnim imenom kandidijaze

Sigurno ste ne jedanput u svom okruženju čuli žene kako se jadaju "opet sam na antibioticima, opet ću trebati vaginalete" ili ste i same iskusile neugodnu nuspojavu antibiotika koji dok liječe ono za što su vam prepisani, stvaraju idealnu klimu za razbuktavanje gljivice candide albicans koja stvara nove neugodnosti. Upravo zato vaginalne gljivične infekcije se često nazivaju skupnim imenom kandidijaze koje izazivaju nesnosan svrbež i gust, bijeli vaginalni iscjedak koji može biti siraste strukture.

Gljivica candida albicans prirodno živi u manjim količinama u vaginalnom prostoru, crijevima, usnoj šupljini, pa čak i u uhu ili oku se može naći. Vaginalne gljivične infekcije kao posljedica uzimanja antibiotika nisu rijetke, ali kod trudnih žena se mogu pojaviti i bez antibiotika, zbog hormonalne neravnoteže. Naime povišena razina estrogena podiže razinu glikogena koji je pravo hranilište za gljivice i bakterije, pa je tako ova infekcija zapravo nuspojava trudnoće koja nije opasna, ali je vrlo neugodna, osim ako se ne radi o nekoj miješanoj infekciji.

Vaginalne gljivične infekcije se ubrajaju u spolno prenosive bolesti

Žene sklone kandidijazi moraju voditi računa o spolnoj higijeni, pranju, suhoći cijelog preponskog i vaginalnog prostora, trebaju nositi pamučno rublje koje se može prati na visokim temperaturama i u prehrani i pićima izbjegavati šećere koji su idealna hrana za gljivice. Vaginalne gljivične infekcije se ubrajaju u spolno prenosive bolesti i za vrijeme liječenja infekcije prakticirajte samo siguran seks sa zaštitom, ako muškarac ne koristi kondom može biti zaražen, a ako vam je to slučajni seks prenijet će je dalje.

Prve vaginalne gljivične infekcije se mogu javiti već u pretpubertetsko doba djevojčica, a u pubertetu se mogu ozbiljno razbuktati. Žene osjetljive na kandidijazu više trpe u trudnoći, a infekcije ih mogu pratiti i u pretklimakteriju, menopauzi, pa čak i u postmenopauzi. Dijabetes i oralna kontracepcija su dodatni faktori rizika za kandidijazu. Antimikrobni lijekovi za candidu se danas mogu kupiti i bez recepta, a većina žena sklonih infekcijama odmah uz antibiotike traži i vaginalete.

Vaginalne gljivične infekcije sa miješanim uzrocima

Najneugodnije ženske spolne infekcije se najčešće liječe antimikrobnim, antimikotičkim i antifungalnim tabletama, popularnim vaginaletama, kremama, čepićima, losionima ili sprejevima. No problem mogu stvarati komplicirane vaginalne gljivične infekcije sa miješanim uzrocima, kada su prisutne i jedna ili više bakterija (streptokok, ureaplazma, mikoplazma), tada vam vaš ginekolog može prepisati i oralne lijekove protiv infekcije. Miješane infekcije mogu otežavati začeće, a naročito su opasne u trudnoći jer mogu u ekstremnim slučajevima dovesti i do spontanih pobačaja.

Ukoliko imate učestale ili možda već kronične vaginalne gljivične infekcije, možda trodnevna terapija neće biti dostatna, a ginekolog može prepisati terapiju i vama i partneru. Kod upornih infekcija treba prekontrolirati šećer u krvi i vaše imunološke parametre, jer kod autoimunih bolesti su takve infekcije upornije upravo zbog oslabljenog imuniteta. Izbjegavajte agresivna sredstva za intimnu higijenu jer on narušavaju PH vrijednosti u vaginalnoj sredini i kolikogod bili ovisni o slatkišima odrecite ih barem na neko vrijeme, partnerska vjernost igra također važnu ulogu.


Tagovi: