Ursofalk kapsule 250 mg – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Ursofalk kapsule 250 mg - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ursofalk kapsule lijek za oralno otapanje kolesterolskih žučnih kamenaca

Ursofalk kapsule prema klasifikaciji lijekova pripadaju grupi lijekova s učinkom na žuč, odnosno grupi pripravaka žučnih kiselina, to su tvrde kapsule s ursodeoksikolatnom kiselinom. Ursodeoksikolatna kiselina nastaje prirodno te se u malim količinama nalazi u ljudskoj žuči. Prvenstveno se koristi za otapanje kolesterolskih žučnih kamenaca, zatim za liječenje upale stijenke želuca koja je uzrokovana refluksom žučne kiseline (tzv. bilijarni refluksni gastritis), za liječenje primarne bilijarne ciroze i za liječenje bolesti jetre povezane sa stanjem cistična fibroza (tzv. mukoviscidoza kod djece u dobi od 6 do 18 godina).

Kolesterolski kamenci čine čak 80% svih kamenaca žučnjaka, ti kamenci nastaju od očvrsnulog kolesterola. Ove kapsule sadrže kiselinu koja može otopiti takve žučne kamence, a koje kod ljudi uzrokuju često bolne tegobe. Žučni kamenci rješavaju se najčešće specifičnim metodama operacija kamenaca, ali mnogi se radije odlučuju i žele prvo pokušati riješiti se kamenaca uz ursofalk tablete. Liječnik donosi odluku da li je takav način liječenja primjeren za pojedinog pacijenta. Nakon uspješnog liječenja i otapanja kamenaca važno je napomenuti da je nakon prekida terapije moguć recidiv odnosno ponovno stvaranje žučnih kolesterolskih kamenaca.

Ursofalk kapsule i nuspojave

Ursofalk kapsule sredstvo su i lijek za oralno otapanje kolesterolskih žučnih kamenaca, mogu djelomično ili potpuno otopiti kamence nevidljive na rendgenskoj slici ili kamence na ultrazvučnom pregledu koji ne pokazuju znakove kalcifikacije. Uzimaju se pod nadzorom liječnika, a prije nego uzmete navedeni lijek zbog mogućih nuspojava obavezno osim konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom pročitajte uputu o lijeku priloženu u kutiji pakiranja tableta. Nuspojave kod ursofalk kapsula razlikuju se od pacijenta do pacijenta, mogu nastati ili se ne moraju pojaviti.

Po potrebi se uvodi redovito praćenje i provođenje kontrole funkcije jetre uz ultrazvučni i rendgenski pregled žučnog mjehura, a kod žena se lijek primjenjuje uz posebno praćenje vezano uz uzimanje hormonalnih kontraceptiva te mogućnosti nastajanja žučnih kamenaca. U slučaju preosjetljivosti na ursodeoksiholnu kiselinu, akutne upale žučnog mjehura i žučnih puteva, okluziju bilijarnog trakta, hepatitisa (kronični ili akutni), žučnih kamenaca koji sadrže kalcij (sjena na rendgenu), smanjene funkcionalnosti žučnog mjehura, čestih žučnih kolika kao i ne-in rendgenske slike žučnog mjehura, ne smije se koristiti za liječenje ursodeoksiholna kiselina. Kao što smo već napomenuli, ovaj lijek može imati sljedeće nuspojave: proljev, mučninu, kalcifikaciju žučnih kamenaca, alergijske reakcije, bol u desnom hipohondriju.

Ursofalk kapsule, iskustva korištenja i cijena

Ursofalk kapsule mogu biti odličan izbor i velika pomoć pri uklanjanju žučnih kamenaca, međutim njihovo uzimanje treba biti pod strogim nadzorom i kontrolom liječnika specijaliste. Iskustva o uzimanju ovih kapsula različita su ovisno o tome koju vrstu problema su pacijenti željeli izliječiti ili otkloniti, kakva je vrsta postojećih žučnih kamenaca i slično, što upućuje na potrebu savjetovanja s liječnikom. Potrebno je svog liječnika izvijestiti i o tome ako uzimate i bilo koje druge lijekove. Ove kapsule ne smiju se uzimati za vrijeme trudnoće, osim ako liječnik smatra da su neophodne.

Žene u reproduktivnoj dobi mogu se liječiti samo uz istodobnu primjenu učinkovite primjerene kontracepcije. U vrijeme dojenja također se ne preporučuje ovaj lijek. Lijek mogu uzimati djeca u suspenziji samo prema uputi pedijatra. Ursofalk kapsule se izdaju na liječnički recept, u ljekarnama, gdje se možete informirati i o cijeni. Osim što ovaj lijek otapa kolesterolne žučne kamence, može smanjiti žučnu kiselinu, preporučuju ga kod kroničnog hepatitisa, ciroze jetre, toksičnog trovanja jetre, za sprječavanje i uklanjanje zastoja žuči te postoperativnog obnavljanja jetre.

Tagovi: