Urinarna inkontinencija – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Urinarna inkontinencija - uzrok, simptomi i liječenje

Ako ono “pobjeglo mi je” često ponavljate urinarna inkontinencija je već tu

Nesposobnost kontrole mjehura i mokrenja javlja kod oko 15 % muškaraca i kod oko 30 % žena, koje u početku poremećaja obično misle da su se prehladile ili da je to prolazna, jednokratna neugoda. Ali, ako ono “pobjeglo mi je” često ponavljate urinarna inkontinencija je već tu i nemojte čekati da ona postane trajna, posavjetujte se sa svojim liječnikom bez ustezanja i srama. Osjećaj neugodne mokrine, peruckanje i presvlačenje svaki čas i redovna kupovina dnevnih uložaka.

Istina, pobjeći mokraća može i od napetosti u trbuhu koju izazivaju nezaustavljiv smijeh, kihanje ili kašalj, zbog bosih nogu na hladnim pločicama, a to je ipak rijetko. Urinarna inkontinencija nastaje zbog urinarnih infekcija, spuštenog mjehura, prostatitisa kod muškaraca, nekih bolesti (moždani udar, demencija) i kao nuspojava nekih lijekova. Jako je neugodna, bitno narušava kvalitetu života, a osobe pogođene inkontinencijom se posramljeno povlače od ljudi, osamljuju i često padaju u pravu depresiju. Najčešće je pogođena starija populacija, ali nije uvijek povezana sa starenjem.

Urinarna inkontinencija se ugrubo dijeli na pet vrsta

Bježanje mokraće može biti povremeno i u kapima (curkanje), a javlja se i ispuštanje većih količina urina, a urinarna inkontinencija se ugrubo dijeli na pet vrsta. Hitna inkontinencija se javlja iznenada, nagon za mokrenjem je toliko snažan da urin počinje curiti prije nego što stignete do toaleta, pogađa starije, ali i ostale dobne skupine, pa čak i djecu, uzrok je najčešće infekcija, a u ovo vrstu spada i noćno mokrenje (nokturija), preaktivan mjehur ne možete kontrolirati.

Hitna (urgentna) urinarna inkontinencija može biti posljedica moždanog udara, Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, te posljedica ozljeda živčanog sustava. Stresna inkontinencija uz već spomenuti pritisak kod kihanja, kašljanja ili smijeha može biti posljedica histerektomije (operacija maternice), porođaja ili klimakterija. Prelijevajuća inkontinencija je posljedica nemogućnosti potpunog pražnjenja mjehura, miješana inkontinencija je posljedica više različitih uzroka, funkcionalna inkontinencija je posljedica mentalnih stanja (demencija), a kod muške inkontinencije liječenjem prostate obično se sanira i to stanje, a ako je inkontinencija nuspojava lijekova treba ih zamijeniti nekim drugim lijekovima.

Prolazna i trajna urinarna inkontinencija i vrste pomoći

U većini slučajeva inkontinencija nije bolest, nego tegoba kojoj treba utvrditi uzrok kod urologa i započeti liječenje. Treba utvrditi je li ta tegoba prolazna i trajna urinarna inkontinencija i vrste pomoći koje su vam dostupne. Prolazne infekcije treba liječiti kao i mentalna stanja koja mogu biti također jedan od uzroka, a da bi zaustavili inkontinenciju, ako su krivi lijekovi ili loše životne navike (alkohol, ovisnosti, prehrana), treba uvoditi promjene, a pomažu i vježbe za mjehur.

Urinarna inkontinencija se katkada mora liječiti kombiniranim pristupom, primjenjuje se potrebne protuupalne lijekove, fizikalna terapija za trening mišića i zdjelice, pa čak i elektrostimulacija. Ponekada se kirurški podiže spušteni mjehur, žene često koriste tampone ili dnevne uloške za upijanje cureće mokraće. Postoje i umeci koji se dobivaju na recept, ali nije preporučljivo nositi ih 24 sata neprekidno. Pesar je prstenasti umetak koji se koristi vaginalno da spriječi curenje urina, može se nositi cijeli dan, ali ga treba redovito vaditi i čistiti.

Tagovi: