Što je uretritis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je uretritis - uzrok, simptomi, liječenje

Što je uretritis i što ga uzrokuje?

Bolesti spolnog sustava uglavnom povezujemo sa spolnim bolestima, a uretritis je jedan od posljedica zaraze takvim bolestima. To nije naravno isključivo, a upala mokraćne cijevi može se dogoditi i bez spolnog akta. Ipak, takvi slučajevi su izrazito rijetko i zato uglavnom povezujemo ovu dijagnozu sa spolnim bolestima Što je točno uretritis? Radi se o upali mokraćne cijevi koja se može dogoditi kod muškaraca i žena, a često se događa nakon što mokraća procuri van cijevi i počne raditi probleme. Postoje razne bolesti koje mogu prouzročiti upalu mokraćne cijevi, a najčešći su: gonoreja i klamidija. Upale ovog tipa obično su popraćene sa zamjetnim simptomima. Svaki simptom treba biti znak da posjetite liječnika. Kod ovakvih bolesti stavlja se veliki naglasak na prevenciju širenja iste: doktori će uvijek pitati imate li partnera ili partnericu te će savjetovati isto liječenje i za njega odnosno nju. Svakako to ozbiljno shvatite i riješite se ovakvih upala jednostavno.

Uretritis: uzroci i simptomi

Upala mokraćne cijevi događa se uglavnom nakon infekcije zaraznim bolestima. Uzročnici mogu biti bakterije, virusi ili gljivice. Neovisno o uzroku, simptomi su uglavnom isti: pojavljuje se gnojni iscjedak iz spolovima, mokrenje je otežano i boli, a isto tako je mokrenje i češće. To su tri glavna simptoma uretritisa i trebali bi biti dovoljni da Vam daju do znanja da nešto ne valja. Posjetite liječnika opće prakse ili idite direktno na hitni prijem. Možete jednostavno riješiti problem uz uzimanje terapije, a doktori će Vas posavjetovati da se testirate za sve spolne bolesti. Neovisno o tome smatrate li da ste pokupili upalu mokraćne cijevi putem spolnog odnosa ili nekako drukčije, svakako je najpametnije da napravite sve testove kako biste bili sigurni. Uretritis može biti vrlo kratkoročan ukoliko pravovremeno reagirate. Terapija koju treba uzeti vrlo je efektivna po pitanju liječenja. Uretritis može trajati tek nekoliko dana, a uzimanjem lijekova simptomi nestaju unutar jednoga dana.

Uretritis: prevencija i liječenje

Glavni model prevencije ovakve dijagnoze prati onu istu formulu koju ste slušali u srednjoj školi, a tiče se seksualnog zdravlja: ABC princip - najbolja solucija za prevenciju je A, odnosno apstinencija od spolnih odnosa. Potom slijedi B što znači "be faithful" odnosno nalaže da budete samo s jednim partnerom kako biste reducirali šanse za skupljanjem zaraze. C označava kondome koji su najlakši oblik prevencije, ali i najmanje efikasni. Uretritis se nikada ne liječi kirurški ili uz neke opsežne medicinske metode. Liječenje se provodi gotovo uvijek samo kroz terapiju koja se pije jedno kratko vrijeme. Nakon toga svi simptomi se povuku i riješili ste problem. Najbitniji dio oko uretritisa je zapravo obaviti pregled za sve ostale spolne bolesti kako biste bili sigurni da niste pokupili nešto ozbiljnije. Gonoreja i klamidija su spolne bolesti kojih se rješavamo uz samo jednu tabletu stoga nema razloga za paniku niti za dramatičnu brigu. Uretritis je sasvim normalna pojava koju ćete izliječiti i koja će Vas naučiti da budete oprezni.


Tagovi: