Što je ureaplazma

Što je ureaplazma

Ureaplazma je spolno prenosiva bolest

Mikoplazme su velika grupa bakterija koje najčešće naseljavaju urogenitalni sustav i muškaraca i žena, a ureaplazme su sao jedan rod te šire grupe bakterija. Iako se ova bakterija nalazi na vlažnim ručnicima, bazenima, saunama, frizerskim i kozmetičkim salonima, ureaplazma je spolno prenosiva bolest i samo tako se širi i kod mnogih parova često vraća i nakon izlječenja, što znači da to ima veze i sa spolno (ne)odgovornim ponašanjem, mijenjanjem partnera i nekorištenjem zaštite u spolnim odnosima.

Ureaplazma urealyticum je češće uzrok infekcija kod muškaraca, a mycoplasma homini češće uzrokuje infekcije kod žena. Ginekolozi, urolozi, imunolozi i drugi specijalisti mogu imati različit pristup ovim infekcijama. Oko 75% potpuno zdravih, ali spolno aktivnih osoba ima urogenitalne infekcije. Ovakve infekcije kod trudnica mogu biti otporne na lijekove, ali se događaju spontana izlječenja nakon poroda. No, neki stručnjaci ovakve neliječene infekcija dovode u vezu sa spontanim pobačajima ili sa prijevremenim porodima beba male tjelesne težine.

Koji su simptomi i kako se ureaplazma dijagnosticira

Kod žena i muškaraca su većina simptoma slični, no, zbog anatomske građe i spolne razlike mogu biti i različiti. Koji su simptomi i kako se ureaplazma dijagnosticira trebaju svi znati. Zajedničko je bol, svrbež, crvenilo, otežano mokrenje, vaginalni iscjedak, koji može biti promijenjene boje ili sličan iscjedak iz penisa. Žene mogu imati pojavu krvarenja između redovnih menstruacija, a muškarci mogu imati negonokokni iscjedak zbog upale uretre, a nespecifične upale mokraćne cijevi se mogu pojaviti kod oba spola.

Ureaplazma se dijagnosticira uzimanjem iz uretre kod muškaraca ili iz rodnice kod žena. Infekciju ovom bakterijom mogu pratiti i neki opći simptomi, poput glavobolje, boli u donjem dijelu trbuha, bolni seksualni odnosi, bol u zdjelici, potreba za učestalim mokrenjem poznata i kao cistitis, a kod muškaraca se često pojavljuje kao kombinirana infekcija uretre i mjehura koja se naziva i uretrocistitis. Ako se ne liječi, ova infekcija kod muškaraca može prouzročiti prostatitis, upalu i uvećanje (proširenje) prostate.

Ureaplazma se liječi antibioticima

Neliječene infekcije ovog tipa se sve češće povezuju sa neplodnošću, patološkim trudnoćama, spontanim pobačajima i mogu ozbiljno ugroziti urogenitalni trakt kod oba spola. Nakon dobivenih laboratorijskih nalaza, ureaplazma se liječi antibioticima, ali na žalost ne uvijek uspješno. Zato je uzimanje briseva iz uretre i rodnice presudno, jer kada se izolira uzročnik, lakše je odrediti ciljanu terapiju. Dodatni lijekovi uz antibiotike su razne vaginalete i probiotici, jer se često radi o miješanim infekcijama s više uzročnika.

I kod muškaraca i kod žena ureaplazma infekcija može biti asimptomatska i zbog toga proći nezamijećeno i neliječeno, a posljedice se nažalost najčešće odraze na plodnost parova. Infekcija se brže razbukta kod osoba oslabljenog imuniteta. Zaražene trudnice u oko 40% slučajeva prenose zarazu na svoju djecu tijekom poroda i prolaska bebe kroz porođajni kanal. Obzirom da sve ove infekcije ne reagiraju uvijek na primijenjeno liječenje, još uvijek su prevencija, higijenske mjere, monogamnost u vezi i siguran seks najbolja zaštita.


Tagovi: